Wilfred Genee heeft tijdens de online rubriek ‘In de Wandelgangen’, een segment van het populaire programma ‘Vandaag Inside’, flink wat stof doen opwaaien. Samen met Olcay Gulsen en Merel Ek blikt hij terug op de uitzending van dinsdagavond. Wat begon als een luchtige nabespreking, liep al snel uit op een schokkende onthulling. Genee deed een vrouwonvriendelijke opmerking die zowel Gulsen als Ek verraste.
Genee vond de uitzending zelf ‘best oké’. Maar Gulsen reageerde rap en vol ongeloof. “Dan voel je je zo kut, als iemand dat zegt,” aldus de programmamaker. Ook politiek verslaggever Ek voegde daaraan toe dat ze de uitzending een ‘zes en een half, best oké’ vond. Het lijkt een hele gewone discussie, maar de dynamiek veranderde toen Genee verder ging.
Een onhandige opmerking of meer?
Genee gaf toe dat de show misschien meer humor had kunnen bevatten. “Er had misschien iets meer de lach in gekund,” verklaarde hij. Maar met een knipoog voegde hij eraan toe dat het met vrouwen altijd lastiger is. Dit zette de kijkers aan het denken. Is het oké om zulke opmerkingen te maken? Of versterkt dit alleen maar outdated normen en waarden?
Ek, die zich in het begin als een soort van de ‘stem van de rede’ positioneerde, werd prompt in de rede gevallen door de schokkende uitspraak van Genee. “Haha, je zou eerst doorpraten, hè?” zei Genee lachend toen Ek zich besefte wat ze had gemist. “Ik denk alleen: zeg jij dit echt? Jij bent de minst seksistische aan tafel,” sprak Genee verder richting Gulsen. Deze woorden zorgden voor een onmiskenbaar ongemakkelijke sfeer aan tafel.
De reacties zijn er niet om te lachen
De opmerking leidde tot veel reacties op sociale media. Critici zijn duidelijk niet te spreken over Genees uitspraak. De vraag rijst: moet humor ten koste gaan van respect? De balans tussen een grapje en kwetsen is soms moeilijk te vinden. En dat komt hard aan, vooral in een tijd waarin de spotlight meer dan ooit op deze kwesties gericht is.
Gulsen en Ek lieten weten dat ze zich ongemakkelijk voelden bij de opmerking van Genee. De energie aan tafel veranderde van luchtig naar serieus. Uiteraard zijn dergelijke opmerkingen niet voor het eerst gedaan in de show. Toch blijft de vraag of dit soort taalgebruik nog wel kan in 2024. Maatschappelijke standaarden veranderen, en dat zou ook moeten gelden voor de media.
Wat betekent dit voor de show?
Het is duidelijk dat Genee met zijn opmerkingen niet alleen de gasten, maar ook de kijkers wil treffen. Maar in hoeverre is dat nog gepast? ‘Vandaag Inside’ staat bekend om zijn scherpe (en soms shockerende) humor, maar is het nog verantwoord om zo diep te gaan?
De uitzending zal betrokkenen veel te denken geven. Kunnen dit soort opmerkingen nog wel? Of moeten er grenzen gesteld worden aan wat humor is? De kijkers hebben in ieder geval niet stilgezeten. De reacties stromen binnen, en ze zijn fel. Voor Genee en zijn team zal het moeilijk zijn om de balans te vinden tussen schok en gevoel voor grensoverschrijding.
Het blijft dus spannend wat deze situatie betekent voor de toekomst van ‘Vandaag Inside’. De show moet zich rekenschap geven van de reacties van het publiek. Het zou wel eens een cruciale test kunnen zijn voor de formule van dit populaire programma. Humor en sensitiviteit moeten samen een plek vinden, willen ze in de toekomst nog kunnen blijven bestaan in de huidige mediawereld.