De openingsfase van de wedstrijd tussen Willem II en Ajax kende een onverwachte wending, niet alleen vanwege het doelpunt van de thuisploeg, maar ook vanwege de ophef die daarop volgde. Op slag van rust zette Emilio Kehrer de Tilburgers op een 1-0 voorsprong met een loepzuivere uithaal. Waar het publiek in het Koning Willem II Stadion juichend opveerde, was er bij Ajax vooral frustratie richting scheidsrechter Marc Nagtegaal. Maar volgens analist Kees Kwakman is die boosheid volstrekt onterecht.
Het moment dat voorafging aan de treffer van Kehrer riep veel discussie op. Brian Brobbey ging tegen het gras na een duel met Tommy St. Jago, vlakbij het strafschopgebied van Willem II. De Ajax-spits bleef liggen en keek verontwaardigd op toen het spel doorging. Jorrel Hato snelde naar scheidsrechter Nagtegaal om verhaal te halen, maar de arbiter liet resoluut doorspelen. Enkele seconden later was het raak aan de overkant, toen Kehrer op schitterende wijze raak schoot via het dak van het doel. Het was zijn eerste doelpunt van het seizoen en zorgde voor een onverwachte ruststand in Tilburg.
De spelers van Ajax waren na het doelpunt zichtbaar uit hun doen. Met name Brobbey en Hato reageerden furieus richting de scheidsrechter. Ook op de bank van Ajax klonken protesten, waar men meende dat Brobbey onreglementair van de bal was gezet. Maar in de studio bij ESPN klonk er weinig begrip voor de Amsterdammers.
Analist Kees Kwakman, die eerder dit seizoen al vaker kritisch was op de spelwijze van Ajax en het gedrag van bepaalde spelers, wond er ook nu geen doekjes om. “Dit is gewoon een duel. Brobbey houdt hier zelf ook vast, dat zie je heel duidelijk. Hij zoekt het contact op, leunt in de verdediger en dan laat hij zich vallen als hij voelt dat hij niet doorkomt. Scheidsrechters zijn daar inmiddels klaar mee,” aldus Kwakman tijdens de rustanalyse.
Het is een patroon dat zich volgens hem vaker voordoet. “Ik blijf het zeggen: Brobbey moet echt stoppen met dat hangen in de verdediger. Elke keer hetzelfde. En dan steeds verontwaardigd reageren als het niets oplevert. Dat werkt tegen je, zeker bij een scheidsrechter als Nagtegaal, die dat doorziet.”
De kritiek op Brobbey beperkt zich overigens niet tot dit ene moment. Volgens meerdere analisten worstelt de Ajax-spits vaker in wedstrijden waarin de tegenstander zich compact opstelt. Kwakman: “Ik snap dat het lastig is als er geen ruimte is om in te lopen. Maar je moet dan andere manieren vinden om vrij te komen. Dit aanhoudend hangen en hopen op een vrije trap of penalty werkt averechts. Het haalt je uit je concentratie en je helpt je ploeg er niet mee.”
De frustratie bij Ajax had ongetwijfeld ook te maken met het moeizame spel. In de eerste helft kwam de ploeg van Francesco Farioli nauwelijks tot uitgespeelde kansen. Willem II wist het centrum goed dicht te houden en loerde op de counter. Het doelpunt van Kehrer kwam dan ook voort uit een fase waarin Ajax even de grip verloor.
Na afloop van de eerste helft werd ook trainer Farioli gespot terwijl hij op zijn MacBook een analyse bekeek van het bewuste moment. De Italiaan stond bekend om zijn analytische benadering en zou later verklaren dat hij de beelden nog wilde bestuderen voor hij zich inhoudelijk uitliet. Toch was zijn lichaamstaal duidelijk: woede en frustratie over het verloop van de eerste helft.
Het incident met Brobbey kwam op sociale media al snel onder een vergrootglas te liggen. Supporters waren verdeeld. Waar sommigen hun spits steunden en spraken van een overtreding, wezen anderen juist op zijn theatrale val en het gebrek aan zelfkritiek. “Als Brobbey gewoon doorgaat, ligt de bal misschien nog bij Ajax in plaats van in het eigen net,” schreef een Ajax-supporter op X.
Scheidsrechter Marc Nagtegaal hield zich in elk geval bij zijn beslissing en werd daarin gesteund door de VAR, die geen reden zag om in te grijpen. “Het is een duel in het strafschopgebied van Willem II. Brobbey en St. Jago zitten aan elkaar, maar niets wat echt bestraft hoeft te worden,” aldus een eerste reactie vanuit Zeist.
Ook Willem II-coach Reinier Robbemond reageerde na afloop kort op het moment. “Volgens mij doet St. Jago niets geks. Hij staat gewoon sterk in het duel. Als dat al niet meer mag, kunnen we het beter over tafelvoetbal hebben.”
Voor Ajax betekende de 1-0 achterstand bij rust opnieuw een hachelijk scenario in een wedstrijd waarin veel op het spel stond. De Amsterdammers kunnen zich in deze fase van het seizoen geen misstappen permitteren met het oog op de titelrace. De lat ligt hoog, en elke beslissing van een scheidsrechter wordt dan al snel tot het uiterste becommentarieerd.
Toch doet Farioli er goed aan om zijn ploeg ook zelf de spiegel voor te houden. De kansen waren schaars, de creativiteit beperkt en de frustratie groot. Als de titel behaald moet worden, zal het moeten gebeuren op basis van overtuigend spel en niet op basis van hoop op arbitrale meevallers.
De kritiek van Kees Kwakman is in dat opzicht dan ook een waardevolle spiegel. Boosheid richting de arbitrage is begrijpelijk vanuit emotie, maar zelden effectief. Zeker niet wanneer het eigen spel tekortschiet en de tegenstander gewoon een goede goal maakt.
