Jack van Gelder, de 74-jarige journalist en presentator, heeft afgelopen zondag veel stof doen opwaaien tijdens de uitzending van De Oranjezondag. Hij deelde een snedige opmerking uit richting René van der Gijp, waarover iedereen het ineens had. Wat dit gedrag zo opmerkelijk maakt, is dat Van Gelder onlangs afscheid heeft genomen van zijn moeder. Dit persoonlijke verlies speelde ongetwijfeld mee in zijn reactie.
Een ongemakkelijke waarheid
Tijdens de talkshow van Hélène Hendriks trok Van Gelder van leer. Hij reageerde op een fragment uit Vandaag Inside waarin Van der Gijp lacherig deed over de mogelijkheid van een Derde Wereldoorlog. “Ik haal mijn schouders op,” zei Van Gelder. “Als je het wereldnieuws volgt, kun je daar toch niet om lachen?” Hij voegde er aan toe: “Ik slik geen pillen, dus ik ben in de realiteit.” Een stevige uitspraak, die niet iedereen kon waarderen.
Hendriks, altijd op zoek naar de diepte, vroeg Van Gelder een toelichting. Die kwam er dan ook. “Ik heb gelezen dat René op antidepressiva zit, en dat verklaart zijn opgewekte humeur,” aldus Van Gelder. Dit was bijzonder scherp. Hij gooide hiermee een bommetje in de discussie, en dat leidde natuurlijk tot reacties. Van der Gijp heeft zijn eigen unieke manier van omgaan met nieuws. Maar Van Gelder’s directe aanspreekpunt was onmiskenbaar.
Johan Derksen’s analyse
Johan Derksen, de man die doorgaans geen blad voor de mond neemt en nu al een tijd deel uitmaakt van het gesprek, gooide nog wat olie op het vuur. Hij opperde dat er meer achter Van Gelder’s sneer zat. “Ik had de indruk dat Jack de zon gemist had. Hij kwam in beeld met een verbitterd hoofd,” vertelde Derksen. Hij suggereerde zelfs dat er misschien een eerdere ruzie aan vooraf was gegaan: “Zou René hem beledigd hebben deze week?”
Notabene die suggestie kwam niet uit de lucht vallen. Derksen heeft altijd een scherp oog voor dergelijke dynamieken. En in dit geval had hij misschien gelijk. Van Gelder’s emotionele toestand was verre van standaard. De presentator bevestigde later de waarneming van Derksen.
Persoonlijk verlies speelt mee
Van Gelder maakte zijn situatie bekend tijdens een gesprek met Mediacontract. Hij noemde het overlijden van zijn moeder, Erni Gobes. “Ik heb geen ruzie gehad, maar ik heb afscheid moeten nemen van mijn moeder,” verklaarde hij. Dit maakt zijn opmerkingen tijdens De Oranjezondag begrijpelijker. Na het overlijden van je moeder is het moeilijk om met een neutraal of blij gemoed op tv te verschijnen.
Hij zei verder dat hij aan de uitzending van VI, waar Van der Gijp lacherig over de wereldpolitiek deed, niet eens had kunnen kijken. “Tijdens een diner in een sterrenrestaurant in De Lutte kan ik niet naar VI kijken,” voegde hij toe. Dit verklaart dat Van Gelder’s opmerking dus niet voortkwam uit een directe reactie op Van der Gijp. Het was de uiting van een man die zijn emoties onder controle probeert te houden terwijl hij door een zware tijd gaat.
De hele situatie heeft ook iets verfrissends. In de wereld van media en entertainment zie je vaak dat mensen zich moeten aanpassen aan een verwachtingspatroon. Maar een oprechte emotionele uitbarsting, die kennen we niet zo goed meer. Van Gelder gaf de kijker een blik in zijn ziel. Dat is in deze tijd zeldzaam. We zijn zo gewend aan gepolijste persona’s.
De impact van zijn woorden laat ook een bredere discussie open. Mensen in de mediawereld voelen de druk om steeds maar weer een lach op hun gezicht te zetten, ook als de werkelijkheid heel anders is. De toegankelijkheid van emotie in het publieke domein is een interessant punt. Dit leidt tot vragen over hoe reacties van publiek figuren worden ontvangen. Is de kijker bereid om te begrijpen dat niet iedere presentatie een feestje hoeft te zijn?
Kortom, Jack van Gelder heeft met zijn directe opmerkingen en de kwetsbare waarachtigheid, een gesprek gestart dat verder gaat dan de plagerijtjes in de media. Hij hield een spiegel voor aan de kijker en de medepresentatoren: wat is eerlijk en waar ligt de grens tussen entertainment en oprechte emoties? Of moeten we ons toch soms een beetje beter inhouden? Dat is aan de kijker om te bepalen.
Uiteindelijk is het belangrijk om te realiseren dat niet alleen de grapjes en het entertainment tellen. De mens achter de presentatie, met zijn verdriet en emoties, mag er ook zijn. De show moet doorgaan, maar de realiteit is dat we er soms doorheen moeten om het weer goed te maken. De impact van Van Gelder’s intrede
