Na de eerdere politiestakingen rondom De Klassieker en Ajax – FC Utrecht, lijkt het erop dat meer stakingen in de nabije toekomst niet uitgesloten zijn. De onderhandelingen tussen het kabinet en de vakbonden over vroegpensioen zijn namelijk vastgelopen, zo meldt de NOS. Dit kan grote gevolgen hebben voor het Nederlandse voetbal, inclusief de Eredivisie.
Meer stakingen dreigen
Het kabinet heeft woensdag het eerste voorstel van de vakbonden over het vroegpensioen afgewezen, en dit zet kwaad bloed bij de vakbonden. Door het afbreken van de onderhandelingen is de kans op verdere acties van de politie toegenomen. Dit kan niet alleen gevolgen hebben voor andere sectoren, zoals het openbaar vervoer, maar ook voor het voetbal in Nederland.
Als de stakingen worden doorgezet, zullen er mogelijk meer Eredivisie-wedstrijden op losse schroeven komen te staan. Al eerder moesten wedstrijden, zoals De Klassieker tussen Feyenoord en Ajax, worden verzet door het ontbreken van voldoende politiebeveiliging. Aankomende zondag zal Ajax opnieuw niet in actie komen vanwege de politiestaking, waardoor de wedstrijd tegen FC Utrecht is afgelast.
Oproep aan vakbonden om terug te keren aan tafel
Werkgeversorganisatie VNO-NCW heeft gereageerd op de situatie en roept de vakbonden op om opnieuw te gaan onderhandelen. “We hebben er allemaal last van,” aldus een woordvoerder van de organisatie. “Onder andere in het ov en bij wéér een voetbalwedstrijd worden stakingen verwacht. De oproep aan de vakbonden is: kom gewoon terug aan tafel. Dat is waar we het moeten en kunnen oplossen.”
Hoewel er veel kritiek is op de stakingen, blijft het standpunt van de vakbonden onveranderd. Zolang hun eisen voor vroegpensioen niet worden ingewilligd, zullen ze doorgaan met het voeren van acties, waarbij het voetbal één van de vele sectoren is die getroffen worden.
Gevolgen voor de Eredivisie
Ajax heeft de gevolgen van de stakingen al direct ondervonden. In de afgelopen weken werden twee van hun wedstrijden afgelast, waaronder de altijd beladen wedstrijd tegen Feyenoord. Deze werd verplaatst naar een latere datum, omdat de veiligheid zonder politie-inzet niet kon worden gegarandeerd. Nu is ook de wedstrijd tegen FC Utrecht van komende zondag gecanceld, omdat de autoriteiten besloten dat de wedstrijd niet zonder politiebeveiliging kan plaatsvinden.
Mocht de impasse tussen het kabinet en de vakbonden aanhouden, dan kunnen er nog meer Eredivisie-wedstrijden worden getroffen. Dit zou niet alleen een grote teleurstelling zijn voor de fans, maar ook voor de clubs, die afhankelijk zijn van de inkomsten uit de wedstrijden.
Toekomstige onzekerheid
De komende weken zullen cruciaal zijn voor de voortgang van de Eredivisie. Als er geen doorbraak komt in de onderhandelingen, ligt het in de lijn der verwachting dat meer wedstrijden zullen worden uitgesteld of afgelast. Dit zou niet alleen de kalender van het Nederlandse voetbal in de war schoppen, maar ook de sportieve belangen van de clubs beïnvloeden.
Met de onzekerheid over het verloop van de stakingen blijft de hele Eredivisie voorlopig op losse schroeven staan.