René van der Gijp heeft zich in de uitzending van Vandaag Inside uitgesproken over wat hij ziet als de overdreven bangmakerij rondom een mogelijke Derde Wereldoorlog. De voetbalanalist en tv-persoonlijkheid vindt dat er in Nederland onterecht een sfeer van angst wordt gecreëerd, terwijl de realiteit volgens hem minder dreigend is dan sommige media suggereren.
Zijn opmerking leidde tot een felle discussie aan tafel, waarbij Johan Derksen een heel andere mening had. Van der Gijp vindt dat mensen zich niet gek moeten laten maken door doemscenario’s, terwijl Derksen benadrukte dat de situatie wél serieus genomen moet worden.
‘We hebben net corona gehad, laten we eens ophouden met bang zijn’
Van der Gijp was tijdens de uitzending duidelijk in zijn frustratie over de berichtgeving rondom geopolitieke spanningen. Hij begon zijn betoog met een verwijzing naar de angstcultuur die volgens hem de afgelopen jaren is gecreëerd:
“Waar ik me echt een beetje aan stoor, serieus: het mooie weer komt eraan, we hebben het coronavirus gehad – dat was kut – en nu weer bangmakerij over een Derde Wereldoorlog. Laten we daar eens mee stoppen, joh.”
Volgens Van der Gijp wordt er in Nederland te veel nadruk gelegd op rampscenario’s, terwijl het dagelijks leven gewoon doorgaat. Hij vindt dat mensen zich niet onnodig moeten laten meeslepen in angstzaaierij over conflicten waar we zelf geen directe invloed op hebben.
“Iedere keer moet er weer iets komen waar we massaal bang voor moeten zijn. Eerst was het corona, toen de energiecrisis, toen inflatie, en nu moeten we ineens allemaal bang zijn voor een derde wereldoorlog? Hou toch op, joh.”
Hij benadrukte dat mensen hun leven moeten blijven leven en zich niet constant zorgen moeten maken over iets dat mogelijk helemaal niet gebeurt.
Johan Derksen: ‘Nou René, dat zie jij toch echt verkeerd’
Waar Van der Gijp de toon van de media overtrokken vindt, zag Johan Derksen de situatie heel anders. De Vandaag Inside-tafelgenoot onderbrak Van der Gijp en vond dat zijn collega te luchtig deed over de geopolitieke spanningen die momenteel in de wereld spelen.
“Nou René, dat zie jij toch echt verkeerd. Natuurlijk moeten we ons daar zorgen over maken. Er wordt gevochten in Oekraïne, het Midden-Oosten staat in brand, en China en Amerika zijn elkaar aan het aftasten. Het is naïef om te denken dat het ons niet raakt.”
Volgens Derksen is de wereld gewoon gevaarlijker geworden, en is het niet gek dat mensen zich daar zorgen over maken. Hij benadrukte dat er een verschil is tussen paniek zaaien en realistisch naar de situatie kijken.
“Het gaat niet om bangmakerij, maar om bewustwording. We moeten niet net doen alsof er niks aan de hand is. Kijk gewoon naar de feiten.”
Derksen wees op de dreiging van Rusland en hoe de oorlog in Oekraïne steeds verder escaleert. Hij vindt dat de media terecht aandacht besteden aan de risico’s, en dat mensen niet hun kop in het zand moeten steken.
Middelweg tussen paniek en naïviteit?
De discussie tussen Van der Gijp en Derksen raakte een snaar bij veel kijkers. De vraag of de media te veel nadruk leggen op rampscenario’s, of dat de berichtgeving juist nodig is om mensen goed te informeren, is iets wat al langer speelt.
Van der Gijp staat niet alleen in zijn kritiek op de angstcultuur in Nederland. Veel mensen vinden dat er een overdaad aan negatieve berichtgeving is, die vooral gericht lijkt op het creëren van onrust. Ze wijzen op hoe het nieuws steeds meer gericht is op doemdenken, en hoe dat invloed heeft op de mentale gesteldheid van mensen.
Aan de andere kant is er ook een grote groep die het eens is met Derksen. De situatie in de wereld is daadwerkelijk gespannen, en het zou onverantwoord zijn om te doen alsof er niks aan de hand is.
De waarheid ligt wellicht ergens in het midden. Angst is geen goede raadgever, maar blind optimisme ook niet.
Sociale media reageren verdeeld
Zoals te verwachten viel, riep de discussie veel reacties op sociale media op. Op X (voorheen Twitter) waren de meningen flink verdeeld.
- “Van der Gijp heeft groot gelijk. De media willen ons constant bang maken. Geniet gewoon van het leven en laat je niet gek maken.”
- “Derksen zegt tenminste hoe het zit. De wereld is gewoon gevaarlijk op dit moment, en mensen moeten dat niet onderschatten.”
- “Ik snap Van der Gijp ergens wel. Het nieuws is altijd negatief. Maar je moet het ook niet bagatelliseren.”
- “Lekker makkelijk, René. Je kunt je kop wel in het zand steken, maar dat betekent niet dat het probleem verdwijnt.”
Het laat zien dat de discussie over angstzaaierij versus realisme nog lang niet voorbij is.
Heeft de media een verantwoordelijkheid?
Een van de grote vragen die deze discussie oproept, is hoe groot de rol van de media is in hoe mensen de wereld zien. Nieuwsuitzendingen, kranten en online platforms bepalen voor een groot deel welke onderwerpen de aandacht krijgen, en hoe die worden gebracht.
Sommige experts vinden dat de media te veel nadruk leggen op angst en crisis. Dit zou mensen juist passief en gestrest maken, in plaats van goed geïnformeerd. Anderen vinden dat het juist de taak van de journalistiek is om de harde realiteit niet uit de weg te gaan.
Wat wel duidelijk is: de constante stroom aan dreigend nieuws heeft een impact op mensen. Psychologen waarschuwen al langer voor het fenomeen ‘doomscrolling’, waarbij mensen obsessief negatief nieuws blijven lezen en daardoor steeds angstiger worden.
Misschien is de oplossing niet om het nieuws te vermijden, maar om een gezonde balans te vinden tussen bewustzijn en relativering.
Conclusie: wie heeft er gelijk?
De discussie tussen René van der Gijp en Johan Derksen vat perfect samen hoe verschillend mensen naar de huidige situatie in de wereld kijken.
- Van der Gijp vindt dat de media te veel paniek zaaien, en dat mensen hun leven niet moeten laten beheersen door angst voor iets dat misschien nooit gebeurt.
- Derksen daarentegen vindt dat het dom zou zijn om de dreiging te negeren, en dat mensen zich juist bewust moeten zijn van de gevaren in de wereld.
Wie er gelijk heeft, hangt af van hoe je zelf naar de situatie kijkt. Feit is dat angst niet helpt, maar naïviteit ook niet. Misschien is de beste aanpak om goed geïnformeerd te blijven, zonder jezelf gek te laten maken.
Eén ding is zeker: deze discussie is nog lang niet voorbij.
