Ismael Saibari, de jonge middenvelder van PSV, heeft talent in overvloed. Maar waar veel spelers zouden dromen van zijn flair en vaardigheid, is de mentaliteit van Saibari reden tot zorg. Ook bij PSV is men overtuigd: er moet iets veranderen. Lonkt een nieuw ‘Ihattaren-kwestie’ voor de Eindhovense club?
Trainer Peter Bosz zette deze week de lichten op rood na het Champions League-duel tegen Arsenal. Saibari ontbrak op het teamlijstje, en niet zonder reden. De jonge Marokkaan kwam te laat, en dit was niet de eerste of de tweede keer. Het was een patroon dat maar niet leek te stoppen. “Het was niet de eerste keer, en niet de vijfde, maar de zoveelste keer,” aldus Bosz. Deze woorden zijn duidelijk: hij staat op scherp.
De Strengheid van Bosz
Bosz was duidelijk geïrriteerd door het gedrag van Saibari. De trainer vindt het onaanvaardbaar dat spelers zich niet aan de regels houden. Voor de goede orde: terwijl zijn teamgenoten naar het Emirates Stadium vertrokken, zat Saibari in het hotel. Dit moet een flinke tik voor zijn zelfvertrouwen zijn geweest. Het was zijn eigen schuld. Hij heeft de interne regels aan zijn laars gelapt.
“Ismael heeft hulp nodig,” vervolgde Bosz met een duidelijke conclusie. Hij had Saibari op de hoogte gesteld van zijn besluit hem niet te laten meevoetballen. Het publiekelijk aanspreken van Saibari leek noodzakelijk. De rest van de selectie had ongetwijfeld de impact van dit gedrag op teamverband gevoeld. En dat kan zorgen voor wrevel onder de spelers.
Toch moeten er ook medespelers zijn die Saibari begrijpen. Vriendschappen in de kleedkamer zijn sterk. Maar de vraag is of die connecties opwegen tegen het gedrag dat het teamproces schaadt. Saibari zal nu in de spiegel moeten kijken. Hij moet zich realiseren dat als hij zo doorgaat, het krediet dat hij bij PSV heeft, snel opraakt.
Opletten bij PSV
Voetbal is keihard, en als het zo doorgaat, zal Saibari zijn zinnen moeten zetten op een andere club. De grote vraag is echter: wie wil hem nu nog hebben? Het niet nakomen van afspraken kan loden gevolgen hebben voor zijn carrière. De tijd van praten lijkt voorbij. De technische staf wacht niet eeuwig.
Bosz gaf aan zijn ‘kinderen’ rechtvaardig te willen behandelen. Dit is zijn kans om Saibari opnieuw de aandacht te geven die hij nodig heeft. “Voor Ismael is dit hard, maar hij moet het oppakken en de volgende stap zetten,” aldus Bosz. En zo is het. Saibari kan zijn kans grijpen. Maar als hij zijn mentaliteit niet verbetert, dan mist hij eerder een prachtige wedstrijd.
De potentie van Saibari is onmiskenbaar. Hij kan een van de beste spelers van PSV zijn. Maar dat betekent niets als je vaak te laat komt. De gespreksfase tussen speler en staf lijkt af te hebben gedaan. Saibari zal nu moeten presteren om nog kans te maken in het team.
De Gevaren van Mentaliteitsproblemen
Bosz laat deze kwestie niet zomaar aan het toeval over. Zijn beslissing om dit gedrag in de openbaarheid te brengen, laat duidelijk zien dat hij zijn spelers wil laten reflecteren. Dit is het moment waarop Saibari zichzelf moet motiveren en veranderen. Dit moet de wake-upcall zijn die hij nodig heeft.
De geschiedenis leert ons dat het niet goed gaat met getalenteerde spelers die dezelfde fouten blijven maken. Denk aan het verhaal van Mohamed Ihattaren. Hij had ook enorme talenten, maar zijn mentaliteitsproblemen leidden uiteindelijk tot zijn vertrek bij PSV. Men wil niet dat een vergelijkbaar scenario zich herhaalt.
De druk is nu hoger dan ooit. PSV wil geen talenten verliezen door mentaliteitsissues. Saibari moet inzien dat zijn gedrag niet alleen invloed heeft op hem, maar ook op het gehele team. De impact van een laattijdige aankomst kan verstrekkende gevolgen hebben in de groep.
Voor nu krijgt Saibari een kans, maar de klok tikt. Hij moet zijn situatie serieus nemen. PSV investeert in zijn toekomst, maar alleen als hij zelf ook zijn mentaliteit kan verbeteren. Het is aan Saibari om te laten zien dat hij zijn talent niet alleen op het veld, maar ook daarbuiten waardevol kan maken. De tijd om actie te ondernemen is nu!
