Johan Derksen heeft dinsdagavond in Vandaag Inside voor een schokgolf gezorgd met een bizarre en walgelijke anekdote over voormalig FC Groningen-voorzitter Renze de Vries. De tafelgasten, waaronder Merel Ek en Angela de Jong, reageerden geschokt en afkeurend op het verhaal, terwijl presentator Wilfred Genee zich hardop afvroeg of dit wel een geschikt onderwerp was voor de nabestaanden van De Vries.
Derksen deelt bizarre anekdote: ‘Iedereen wist het’
Tijdens de uitzending bracht Derksen een opmerkelijk verhaal naar voren dat hij als journalist van Voetbal International had gehoord. Volgens hem had Renze de Vries een bizarre gewoonte:
“De Vries had een envelop en mocht bij iedere vrouw waar hij kwam wat schaamhaar afknippen. In de bestuurskamer liet hij altijd die envelop met al dat schaamhaar zien.”
De reactie van de tafelgasten was direct en afkeurend. Angela de Jong reageerde zichtbaar gechoqueerd met een “Gadverdamme”, terwijl Merel Ek ongemakkelijk lachte. De Jong vroeg zich hardop af hoe andere mannen in de bestuurskamer destijds reageerden op dit bizarre gedrag.
Derksen antwoordde:
“Ze glimlachten erom en zeiden nadat hij weg was dat hij gek was.”
De sfeer in de studio werd ongemakkelijk, en presentator Wilfred Genee probeerde de situatie te sussen door zich af te vragen of dit een gepast verhaal was om te delen, gezien de nabestaanden van De Vries.
“Ik weet nou niet of dit zo’n goed verhaal is voor de familie van Renze de Vries.”
Ophef en reacties op sociale media
Het fragment verspreidde zich razendsnel op sociale media en zorgde voor een enorme storm van reacties. Op X (voorheen Twitter) deelden veel kijkers hun afschuw over het verhaal van Derksen.
Enkele reacties op sociale media:
- “Wat een ranzig verhaal. Hoe kan je dit zonder schaamte op nationale televisie vertellen?”
- “Dit bewijst weer dat sommige mensen vroeger overal mee wegkwamen. Walgelijk.”
- “Ik begin steeds meer medelijden te krijgen met Wilfred Genee. Hoe kan je hier rustig blijven zitten?”
- “VI gaat weer een grens over. Moeten we hier nou om lachen? Ik snap de reacties van Angela en Merel wel.”
Tegelijkertijd waren er ook mensen die Derksen verdedigden, met als argument dat hij simpelweg een oude anekdote vertelde die destijds in de voetbalwereld bekend was.
- “Derksen vertelt gewoon de waarheid. Dat het bizar is, maakt het niet minder waar.”
- “Dit bewijst dat er in het voetbal jarenlang rare dingen gebeurden die werden genegeerd.”
De uitzending en de uitspraken van Derksen zorgden voor een nationale discussie over wat je wel en niet kunt zeggen op televisie en of Vandaag Inside te ver gaat in het delen van controversiële verhalen.
De beruchte zwarte-geldzaak van Renze de Vries
Naast deze bizarre anekdote was Renze de Vries ook een beruchte naam in de Nederlandse voetbalwereld vanwege een groot financieel schandaal in de jaren tachtig.
Als voorzitter van FC Groningen was hij verantwoordelijk voor de komst van bekende spelers als:
- Sjaak Storm
- Jurrie Koolhof
- John de Wolf
- René Eijkelkamp
- Henny Meijer
- Erwin en Ronald Koeman
Onder zijn leiding kende FC Groningen sportief succes, maar na onderzoek van Johan Derksen, destijds werkzaam als journalist, kwam aan het licht dat de club miljoenen had verduisterd via zwartgeldconstructies.
De kernpunten van de zaak:
- Voor 5 miljoen gulden (ongeveer 2,3 miljoen euro) aan tekengelden werd buiten de boeken gehouden.
- Derksen bracht de fraude aan het licht via publicaties in Voetbal International.
- De Vries werd veroordeeld tot acht maanden gevangenisstraf, maar zat slechts vijf dagen vast wegens zijn slechte gezondheid.
- Het schandaal was een van de grootste financiële affaires in het Nederlandse voetbal.
Hoewel De Vries zijn straf bijna volledig ontliep, werd hij later gezien als een controversieel figuur binnen het Nederlandse voetbal.
Hoe ver kan Vandaag Inside gaan?
De uitspraken van Derksen roepen weer een ethische discussie op over Vandaag Inside en hoever het programma kan en mag gaan in het bespreken van controversiële onderwerpen.
- Eerdere incidenten met Johan Derksen hebben al vaker geleid tot grote ophef, zoals zijn omstreden opmerkingen over Marokkanen, zijn bekende kaarsverhaal, en zijn uitspraken over de MeToo-beweging.
- Wilfred Genee probeert vaak de balans te bewaren, maar krijgt kritiek omdat hij volgens sommigen te weinig ingrijpt als Derksen grensoverschrijdende verhalen deelt.
- Angela de Jong en Merel Ek gaven met hun reactie duidelijk aan dat ze deze anekdote niet op prijs stelden en dat het een stap te ver ging.
De vraag blijft: gaat Derksen écht te ver, of is hij simpelweg de laatste persoon in Nederland die nog alles durft te zeggen?Â
