Victor Vlam kan zijn ogen niet geloven. De keuze van de NPO om het EK Vrouwen op NPO1 uit te zenden, roept vragen op. Waarom moet dit evenement, dat vrouwenvoetbal in de schijnwerpers zet, zo ‘hoog’ worden uitgezonden?
Natuurlijk, het EK Vrouwen is een groot toernooi en verdient aandacht. Maar is NPO1 de juiste plek? Deze zender is de thuisbasis van het mannenvoetbal en andere populaire programma’s. Is dit wel de beste manier om de dames onder de aandacht te brengen?
Het verschil tussen mannen- en vrouwenvoetbal is duidelijk. De kijkcijfers zijn vaak lager bij vrouwen. Dus, waarom zou de NPO de risico’s in de lucht houden door het toernooi op de hoofdzender te programmeren? Misschien zouden ze kunnen overwegen het op een andere tijd of meer gespecialiseerde zender te plaatsen.
Kijkcijfers en aandacht
Laten we niet vergeten dat vrouwenvoetbal in een opkomst is. De prestaties van de Nederlandse vrouwen zijn indrukwekkend. De winst op het EK in 2017 spreekt voor zich. Het is echter nog steeds zo dat het publiek deels uit nieuwsgierigheid kijkt. Hoeveel echte fans zitten er voor de buis?
De concurrentie met mannenvoetbal is moordend. Doe gewoon een blik op de kijkcijfers van de Eredivisie en de Champions League. Als we gekeken naar de daadwerkelijke cijfers, houden veel kijkers van hun “oude liefde”, het mannenvoetbal. Dit betekent niet dat vrouwenvoetbal minderwaardig is, maar het heeft gewoon meer tijd nodig om het voetbalspectakel voor de luie stoel te veroveren.
Waarom dat zo is? Traditioneel trek het mannenvoetbal veel meer aandacht. Er is meer geld, meer media-aandacht en ja, ook meer geschiedenis. De vrouwen krijgen nu eindelijk dat podium, maar het blijft een strijd. Het is dus een risico om zulke grote evenementen op NPO1 te zetten.
Echte veranderingen vragen tijd
De dames verdienen dit platform. De NPO moet echter slimme keuzes maken. We zijn allemaal voor meer gelijkheid en dat is mooi, maar laten we de kijker voorop stellen. Wat willen de kijkers? Willen ze de vrouwen zien spelen of kijken ze liever naar de mannen? En wat betekent dit voor een sport die nog op zoek is naar zijn plek?
De strijd om de aandacht is geen gemakkelijke. Het lijkt wel een race tegen de klok. De NPO moet bewijzen dat het EK Vrouwen iets is waar je voor wilt zitten. Dit al voor de eerste fluit. Wil het kunnen overtuigen dat vrouwenvoetbal niet minder is en zelfs spannend kan zijn? Dit vraagt om strategie en visie.
De vraag blijft of dit de juiste stap is naar gelijkheid in de sport. We hopen dat deze keuze de sport kan helpen groeien. Het zou geweldig zijn als meer mensen enthousiasme krijgen voor het vrouwenvoetbal.
De toekomst van vrouwenvoetbal
Laten we eerlijk zijn. De realiteit voor vrouwenvoetbal is veranderd. De interesse groeit, en dat is goed. Het EK kan een kans zijn om deze groei aan te jagen. De NPO moet niet alleen kiezen voor een veilig pad, maar ook durven innoveren.
Het vrouwenvoetbal heeft behoefte aan krachtige promotie. We hebben de kans om nieuwe rollen en nieuwe sterren te zien. Laten we de kans omarmen om de sport verder te ontwikkelen. Of dit op NPO1 moet? Dat is de vraag.
Dit is het moment. De NPO kan de sport helpen groeien. Maar moeten ze dat alleen op NPO1 doen? Er zijn genoeg manieren om vrouwenvoetbal zichtbaar te maken. Wat als ze innovatieve ideeën gebruiken, zoals een vrouwenvoetbalspecial? Dit kan het verschil maken.
De tijd voor actie is nu. De toekomst van het vrouwenvoetbal hangt in de lucht. Laten we hopen dat de NPO deze kans niet laat liggen. De keuze moet de zender op de kaart zetten, maar ook het vrouwenvoetbal. Enkel tijd kan ons vertellen of deze beslissing daadwerkelijk werkt.