De Nederlandse trainer begon zijn avontuur bij Liverpool vorig seizoen nog voorbeeldig. Rust, nuchterheid en geen geld over de balk smijten. Maar die koers lijkt nu in hoog tempo te zijn verlaten. Met een krankzinnige 223 miljoen euro aan transfers zet Slot zichzelf op scherp. Want in Engeland weet iedereen: als de peperdure aankopen niet renderen, kijkt het bestuur als eerste naar de trainer.
Transferrecord onder Slot zorgt voor kritiek
De bom barstte toen Liverpool het recordbedrag van 136 miljoen euro betaalde voor Florian Wirtz van Bayer Leverkusen. Niet alleen een clubrecord, maar ook het hoogste bedrag ooit uitgegeven door een Premier League-club. Daarmee ligt de druk direct vol op Slot. Want het Britse publiek, de Engelse media en de harde kern van Liverpool kennen maar één waarheid: voor dat soort bedragen moet een speler direct leveren.
De vergelijking met Van Gaal laat niet lang op zich wachten. In 2014 trok hij Ángel Di María voor 75 miljoen euro naar Manchester United. Een Zuid-Amerikaanse sterspeler die totaal niet paste in het Engelse voetbal. Di María mislukte hopeloos, United kwam sportief in de problemen, en Van Gaal kon uiteindelijk vertrekken.
Ook Koeman ondervond hoe pijnlijk het kan uitpakken als je miljoenen in het verkeerde mandje stopt. Everton werd overspoeld met dure aankopen als Yannick Bolasie, Gylfi Sigurdsson en Jordan Pickford. Het resultaat? Een leeg kasboek, tegenvallende prestaties en een vroegtijdig ontslag.
En dan hebben we Ten Hag nog. Die zag zijn reputatie bij Manchester United kelderen door het fiasco rond Antony. De Braziliaan kostte honderd miljoen euro, maar bleek in de Premier League vooral een dure decoratie. United-supporters spreken er nog dagelijks schande van.
Slot bouwde krediet op, maar dat smelt weg
Wat Arne Slot vorig jaar goed deed, dreigt hij nu zelf ongedaan te maken. In zijn eerste seizoen hield hij het bescheiden. Geen gekke uitgaven, de selectie verbeteren met logische keuzes, en vooral rust brengen na het chaotische afscheid van Jürgen Klopp. Die aanpak leverde niet alleen sportieve resultaten op, maar ook het vertrouwen van de achterban.
Maar dit seizoen lijkt Slot zijn voorzichtigheid aan de kant te schuiven. Naast Wirtz haalde Liverpool al Jeremie Frimpong binnen voor veertig miljoen euro. En Milos Kerkez komt binnenkort over van AFC Bournemouth, goed voor nog eens 47 miljoen. Alles bij elkaar staat de teller inmiddels op 223 miljoen euro, en dan is de zoektocht naar een topspits nog in volle gang.
De vraag is niet óf Liverpool nog meer geld gaat uitgeven, maar wanneer. En hoe hoog dat bedrag uiteindelijk oploopt.
Miljoenen kopen geen zekerheid
Geld garandeert niets in het topvoetbal. Dat weet iedere trainer, iedere supporter en zeker iedere voorzitter. Kijk naar de geschiedenis: hoeveel clubs hebben zich kapot gekocht in de hoop direct succes te kopen? Liverpool lijkt nu dezelfde route op te gaan.
Met spelers als Wirtz, Frimpong en Kerkez haalt Slot onmiskenbaar talent binnen. Maar passen ze bij het Engelse voetbal? Kunnen ze de druk aan? En vooral: klikken ze met de selectie? Want als dat niet gebeurt, weet iedereen hoe het afloopt. Slot kan nog zo’n goed tactisch plan hebben, als de resultaten tegenvallen, staat hij binnen een jaar op straat.
Het bestuur van Liverpool investeert, maar wil rendement zien. Snel. In de Premier League heb je geen tijd om rustig te bouwen of te experimenteren. Voor je het weet staat de achterban op de stoep met spandoeken en eisen ze je vertrek.
Slot moet zichzelf bewijzen
De komende maanden worden cruciaal voor Arne Slot. Hij moet niet alleen de nieuwe aankopen integreren, maar ook de speelwijze van Liverpool naar zijn hand zetten. De supporters verwachten attractief voetbal, overwinningen én strijd om de prijzen. Tegelijkertijd loeren de media, de fans en de oud-spelers op elk foutje.
Slot wist waar hij aan begon. De Premier League is meedogenloos. De ene dag ben je de held, de volgende dag het mikpunt van kritiek. Zeker als het prijskaartje aan je selectie zo absurd hoog is als nu.
Hij staat voor dezelfde uitdaging waar Van Gaal, Ten Hag en Koeman eerder mee te maken kregen. De vraag is: weet hij het anders aan te pakken? Of voegt hij zijn naam straks toe aan het rijtje Nederlandse trainers die sneuvelden op Engelse bodem?
Wat denk jij: blijft Slot overeind bij Liverpool of gaat hij net als zijn voorgangers ten onder aan de Engelse miljoenen? Laat je mening horen op Facebook en praat mee!