Feyenoord heeft gereageerd op de stevige kritiek die VVCS-voorzitter Evgeniy Levchenko uitte naar aanleiding van de vermeende interesse van de club in Manfred Ugalde. Volgens de Rotterdammers is er doorgaans goed contact met Levchenko, maar is dat in dit geval niet het geval geweest. De club benadrukt echter dat alle keuzes zorgvuldig worden afgewogen en dat men zich aan alle wet- en regelgeving houdt.
Kritiek na bekendmaking interesse Ugalde
In de nacht van woensdag op donderdag meldde 1908.nl dat Feyenoord zich bij Spartak Moskou heeft gemeld voor Manfred Ugalde. De 23-jarige Costa Ricaan, die eerder succesvol was bij FC Twente, geldt als een van de kandidaten om de spitspositie te versterken nu de komst van Göztepe-spits Rômulo te duur blijkt te zijn.
De interesse van Feyenoord in een speler van Spartak Moskou leidde tot flinke kritiek, gezien de Russische inval in Oekraïne die al meer dan drie jaar duurt. Onder meer Valentijn Driessen uitte zich fel, maar ook Evgeniy Levchenko, de Oekraïense voorzitter van de VVCS, stak zijn woede niet onder stoelen of banken.
Levchenko haalt hard uit naar Feyenoord
Op X schreef Levchenko: “Met verbazing lees ik in verschillende media dat Feyenoord zaken wil doen met Spartak. Als je in deze tijd een speler uit de Russische competitie koopt, ben je schuldig aan de dood van burgers in Oekraïne. Met zo’n transfer sponsor je dus de Russische oorlog.”
Hij benadrukte dat de hoofdsponsor van Spartak Moskou, Lukoil, ook brandstof levert aan het Russische leger. Volgens Levchenko zou Feyenoord zich daarmee indirect schuldig maken aan het in stand houden van de Russische oorlogsvoering in Oekraïne.
Feyenoord reageert op aantijgingen
Feyenoord voelt zich genoodzaakt om te reageren op deze stevige aantijgingen. Een woordvoerder van de club verklaarde tegenover Rijnmond:
“Wij praten publiekelijk nooit over in hoeverre verhalen over interesse in welke spelers dan ook kloppen. Feyenoord kan alleen aangeven dat, zeker sinds de benefietwedstrijd die Feyenoord drie jaar geleden speelde voor Oekraïne, er altijd goed contact is met Levchenko en de VVCS. Maar dat contact is er nu niet geweest voorafgaand aan zijn statement.”
De club stelt dat men zich altijd aan alle wet- en regelgeving houdt: “Mensen mogen ervan uitgaan dat Feyenoord afwegingen altijd zorgvuldig zal maken en zich te allen tijde zal houden aan alle wet- en regelgeving.”
Gevoeligheid binnen Feyenoord erkend
Bronnen binnen Feyenoord erkennen dat de situatie gevoelig ligt. “De club is zich zeer bewust van de context en de maatschappelijke discussie rondom transfers vanuit Rusland,” klinkt het. Toch wijzen zij er ook op dat het juridisch niet verboden is om zaken te doen met Russische clubs. “Feyenoord controleert altijd of elke deal juridisch kan en mag. Recent deed PSV nog zaken met Spartak Moskou door Guus Til over te nemen en verkocht FC Twente Manfred Ugalde aan dezelfde club.”
Ugalde staat open voor terugkeer naar Eredivisie
Volgens 1908.nl zou Ugalde zelf openstaan voor een terugkeer naar de Eredivisie en spelen op het hoogste Europese niveau. De Costa Ricaanse spits heeft bij Spartak Moskou nog een contract tot medio 2028 en staat daar te boek als een belangrijke kracht, met 19 doelpunten in 52 officiële wedstrijden.
Feyenoord ziet in hem een geschikte kandidaat om de spitspositie te versterken na het vertrek van Santiago Giménez. Eerder werd geprobeerd om Rômulo van Göztepe naar Rotterdam te halen, maar zijn vraagprijs van 15 tot 20 miljoen euro bleek een te groot obstakel.
Overname Spartak maakt deal complex
Naast de maatschappelijke gevoeligheid is ook de situatie bij Spartak Moskou complex. Door sancties tegen Rusland is het internationale betalingsverkeer met Russische clubs lastig, al is het niet verboden. Dat maakt transfers vaak ingewikkeld, zoals ook andere clubs uit Europa hebben ervaren in deals met Russische ploegen.
Feyenoord-fans verdeeld over eventuele transfer
Onder Feyenoord-supporters heerst verdeeldheid over een mogelijke komst van Ugalde. Enerzijds wordt de spits geprezen om zijn snelheid, diepgang en werklust, eigenschappen die uitstekend passen in het spel van Robin van Persie. Anderzijds vrezen veel fans imagoschade als Feyenoord zakendoet met een Russische club midden in een slepende oorlog.
Een supporter schrijft op X: “Snap Feyenoord ergens wel, maar moreel gezien voelt dit heel fout. Hoop dat ze een andere oplossing vinden.” Een ander reageert: “Als hij Feyenoord kampioen maakt, ben ik al dat politiek geneuzel zo weer vergeten.”
Eerdere benefietwedstrijd voor Oekraïne
Feyenoord heeft in 2022 een benefietwedstrijd gespeeld om geld in te zamelen voor Oekraïne. Toen werd ruim 500.000 euro opgehaald om vluchtelingen en slachtoffers van de oorlog te steunen. Vanuit die context komt de harde uitspraak van Levchenko extra hard aan in Rotterdam.
Hoe nu verder?
Of Feyenoord daadwerkelijk doorgaat met het bod op Ugalde, is nog niet duidelijk. De club laat weten geen uitspraken te doen over lopende dossiers. Wel is duidelijk dat de komst van Ugalde – mocht deze doorgaan – nog voor veel discussie zal zorgen binnen en buiten de club.
De komende dagen zal moeten blijken hoe serieus de gesprekken tussen Feyenoord en Spartak Moskou zijn en of Robin van Persie zijn gewenste spits daadwerkelijk naar Rotterdam weet te halen. Voorlopig zal de discussie rondom de morele en maatschappelijke afwegingen bij deze transfer blijven aanhouden.