De wedstrijd tussen FC Twente en PSV had niet alleen sportief spektakel te bieden, maar kreeg ook een flinke nasleep door het optreden van scheidsrechter Danny Makkelie. Zowel supporters als analisten op sociale media laten hun onvrede blijken. Er wordt gesproken over ‘warrig fluiten’, ‘dubieuze beslissingen’ en zelfs over ‘complotten’. De roep om harde maatregelen klinkt steeds luider.
Warrige leiding tijdens cruciale wedstrijd
De ontmoeting in Enschede was van groot belang voor de Eredivisie-titelrace. PSV moest winnen om Ajax enigszins onder druk te blijven zetten. Maar al snel lag de focus niet alleen op het spel, maar vooral op de arbitrage.
Een eerste groot discussiepunt was een inzet van Ismael Saibari, die mogelijk volledig over de doellijn was voordat een Twente-verdediger de bal wegwerkte. Er werd echter niet gefloten voor een doelpunt, ondanks protesten van de Eindhovenaren. Op sociale media gingen de beelden snel rond: volgens veel fans had de bal de lijn duidelijk gepasseerd.
Daarnaast kwam Naci Ünüvar van FC Twente goed weg nadat hij met een harde charge slechts geel kreeg. Veel kijkers vonden het een ‘donkerrode overtreding’, en uitten felle kritiek dat de VAR niet ingreep.
Maar het meest bizarre moment volgde bij een scheidsrechtersbal. PSV kreeg de bal terug terwijl meerdere spelers van Twente nog bij de dug-out stonden te drinken en uit positie waren. Het leverde verbazing op bij analisten en fans: waarom liet Makkelie het spel hervatten onder zulke omstandigheden?
Ophef op sociale media: ‘Makkelie moet opstappen’
Op X (voorheen Twitter) barstte het los. Woedende fans en zelfs journalisten spraken schande van het optreden van Makkelie.
Een greep uit de reacties:
“Makkelie kan beter opstappen… zoveelste keer dat hij faalt.”
“Elke keer als er iets belangrijks op het spel staat, is Makkelie betrokken bij chaos.”
“Ik ga morgen aangifte doen tegen Makkelie en consorten. Dit pik ik niet langer!”
“Rob Dieperink (VAR) uit Borculo, Makkelie uit de buurt van Rotterdam… pure belangenverstrengeling.”
Jeroen Kapteijns van De Telegraaf wond er ook geen doekjes om. “Makkelie geeft scheidsrechtersbal aan PSV, terwijl vier à vijf spelers van Twente staan te kletsen bij de bank. Vervolgens laat hij de bal overnemen. Curieus moment, dit hoort gewoon niet,” aldus Kapteijns.
Oude wonden opengetrokken
Het optreden van Makkelie in Enschede haalt ook oude frustraties naar boven. Eerder uitten trainers Roger Schmidt (ex-PSV) en Peter Bosz (huidige PSV-trainer) al forse kritiek op de arbiter. Zij vonden dat Makkelie ‘grote wedstrijden naar zich toe probeert te trekken’ door opvallende beslissingen te nemen.
Bosz gaf eerder aan “liever een andere scheidsrechter” te zien bij topwedstrijden, een opmerking die nu extra lading krijgt. Supporters denken zelfs aan complottheorieën: “Waarom worden uitgerekend PSV en FC Twente, twee rivalen van Ajax en Feyenoord, steeds benadeeld?” klinkt het.
Geen officiële verklaring vanuit KNVB
Tot nu toe heeft de KNVB nog niet officieel gereageerd op de ontstane ophef. Normaal gesproken beoordeelt de bond het optreden van scheidsrechters intern. Mocht er sprake zijn van ernstige fouten, kan dat leiden tot het tijdelijk niet aanstellen van de scheidsrechter bij topduels.
In het geval van Makkelie, die ook internationaal (o.a. Champions League, EK’s) grote wedstrijden leidt, ligt de lat extra hoog. Daarom valt het des te meer op als er zulke fouten worden gemaakt in belangrijke Eredivisie-duels.
Wat betekent dit voor de titelrace?
PSV verloor door de nederlaag bij FC Twente niet alleen drie punten, maar zag ook de druk op Ajax afnemen. De Amsterdammers kunnen bij winst tegen Sparta Rotterdam het kampioenschap vrijwel zekerstellen.
Volgens critici heeft Makkelie – bewust of onbewust – zo een cruciale rol gespeeld in de titelstrijd. “Scheidsrechters horen onzichtbaar te zijn in dit soort duels. Nu is hij weer hoofdrolspeler,” schreef een supporter cynisch op sociale media.
Conclusie: Makkelie onder vuur als nooit tevoren
De kritiek op Danny Makkelie na Twente-PSV is harder dan ooit. Fans, analisten en zelfs journalisten stellen dat het tijd is voor ingrijpen. Of dat leidt tot disciplinaire maatregelen vanuit Zeist is nog onduidelijk, maar één ding is zeker: de discussie over de rol van scheidsrechters in de Eredivisie is weer volledig opgelaaid.
Makkelie zelf heeft nog niet gereageerd. Mogelijk wacht hij een stevig gesprek bij de KNVB. Eén ding lijkt duidelijk: zijn aanstelling voor komende topwedstrijden hangt nu aan een zijden draadje.
