Johan Derksen heeft weer eens zijn scherpe mening laten horen, dit keer over paragnost Liesbeth van Dijk. Tijdens de uitzending van Vandaag Inside op dinsdag viel hij uitzonderlijk hard uit naar Van Dijk, die in het verleden al eens te gast was in zijn programma. Volgens Derksen moet deze ‘blinde’ vooral niet meer op televisie verschijnen na haar recente optreden in Business Class van Harry Mens. De claims die ze daar deed, waren volgens hem niet te bevatten.
Derksen begon zijn tirade met een duidelijke boodschap. Hij vroeg tafelgenoot Wilfred Genee of hij het optreden van Van Dijk had gezien en met instemming van René van der Gijp bevestigde hij dat dit inderdaad het geval was. “Ik stel voor om die mevrouw principieel van de buis te halen”, riep Derksen. “Ze wekt de indruk niet helemaal goed wijs te zijn, en je moet haar toch tegen zichzelf beschermen.” Dat zijn nogal stevige woorden van de altijd directe presentator, die bekend staat om zijn scherpe kritiek.
Voorspellingen van Liesbeth van Dijk
Tijdens haar optreden in Business Class deed Van Dijk een reeks opmerkelijke voorspellingen. Een van de meest opvallende was dat Pieter Omtzigt zou gaan schrijven over de ‘ware geheimen’ van Den Haag, wat zo een schandaalboek zou opleveren. Van Dijk suggereerde ook dat ze in een glas water het nieuwe kabinet kon zien, en dat Geert Wilders uit de politiek zou verdwijnen. Ook noemde ze dat Frans Timmermans, bekend van de EU, weer in de picture zou komen. De voorspellingen waren menig kijker een doorn in het oog.
De reacties op haar optredens waren verdeeld. Goedele Liekens, ook een tafelgast, gaf haar steun aan Derksen. Ze vond het ongepast om zo luchtig om te gaan met zulke zware thema’s. “Dit zijn toch de ernstigste onderwerpen om zo onnozel over te doen?” liet ze weten. Derksen voegde hieraan toe dat je je programma niet serieus neemt met zo’n ‘gek’ aan tafel. Hij was erover in de zevende hemel dat zulke personen de luchtigheid van de show verpesten.
De impact van sensatie op televisie
Derksen’s kritiek is niet zonder precedent. In de wereld van de televisie zijn er talloze voorbeelden van ‘sensatiezoekers’ die nieuws maken. Het is een delicate balans tussen vermaak en serieuze journalistiek. Veel kijkers willen namelijk ook gewoon een ontspannen avondje televisie kijken, maar niet ten koste van de inhoud. Met zijn krachtige uitspraken raakt Derksen echter een gevoelige snaar. Juist dat maakt Vandaag Inside tot een kijkcijferkanon.
Het is onmiskenbaar dat het soort gasten dat wordt uitgenodigd op talkshows een weerspiegeling is van waar televisiekijkers in geïnteresseerd zijn. De vraag is of die interesse ook echte waarde heeft. Bij het programmeren van tv-shows moet men de focus leggen op de kwaliteit van de inhoud. De opmerking van Derksen om Van Dijk niet meer op televisie te laten verschijnen, is mogelijk meer dan een emotionele reactie. Het kan ook een strategische keuze zijn om de geloofwaardigheid van de uitzending te waarborgen.
Kritiek en verdediging van de televisie-elite
De discussie rond Van Dijk en haar rol in de media toont aan dat er een breder probleem speelt. Hoe ver kunnen we gaan in de zoektocht naar spectaculaire televisie? Er zijn steeds meer stemmen die pleiten voor een terugkeer naar degelijke journalistiek. De rol van de media is immers cruciaal in het informeren van het publiek.
Er zijn natuurlijk ook veel mensen die pleiten voor meer ruimte voor alternatieve stemmen, zoals die van Van Dijk. Wie bepaalt wat ‘goede inhoud’ is? Is het niet een kwestie van diversiteit die de verhalen in de samenleving representatief maakt? Dit brengt ons gelijk bij een andere vraag: is het aantal kijkers altijd een goede maatstaf voor de kwaliteit van een verhaal?
Derksen’s stellen dat Van Dijk moet verdwijnen van de buis, reflecteert een diepere zorg over de kwaliteit van wat we voorgeschoteld krijgen. En dat raakt ons allemaal. Want als kijkers willen we toch meer dan enkel sensatie? We willen leren, begrijpen en onze blik verbreden. Geruchten en onduidelijke voorspellingen dragen daar niet aan bij. Ze zorgen eerder voor verwarring en desinformatie.
De opmerking van Derksen komt niet uit de lucht vallen. Het is een teken van de tijd waarin we leven, waar het steeds moeilijker wordt om de waarheid van de leugen te scheiden. De respons van het publiek op Van Dijk’s voorspellingen is een duidelijk signaal: mensen weten het ondertussen wel. De behoefte aan serieuze journalistiek en gefundeerde informatie is groter dan ooit.
De toekomst van talkshows staat
