Wilfred Genee, bekend als presentator van het spraakmakende programma Vandaag Inside, heeft vrijdagavond zijn ongezouten mening gegeven over het RTL-programma LUBACH. In de uitzending van Vandaag Inside uitte Genee zijn teleurstelling over het huidige seizoen van het satirische programma dat wordt gepresenteerd door Arjen Lubach. Waar hij vroeger groot fan was van de stijl en aanpak van Lubach, lijkt hij de huidige vorm vooral te ervaren als een karikatuur van zijn vroegere zelf.
“Ik heb gisteren weer geprobeerd om ernaar te kijken…”, begon Genee over het programma dat onlangs van de VPRO naar RTL is verhuisd. “Ik vond het vroeger echt leuk en ook vorig jaar nog bij de VPRO. Maar het is nu net alsof het een parodie op zijn eigen programma is geworden met de grappen die hij vorig jaar maakte, maar dan iets scherper.”
De kritiek van Genee is opmerkelijk omdat Lubach in het verleden juist geprezen werd om zijn originele insteek, scherpe satire en goed onderbouwde analyses. Met programma’s als Zondag met Lubach verwierf hij niet alleen kijkcijfersucces, maar ook maatschappelijke impact. Segmenten over bijvoorbeeld nepnieuws, Zwarte Piet en politieke misstanden werden breed gedeeld en droegen bij aan publieke discussie. Zijn overstap naar RTL was dan ook onderwerp van veel media-aandacht, met de belofte van meer vrijheid, een breder podium en hogere productiekwaliteit.
Toch blijkt niet iedereen overtuigd van het nieuwe jasje waarin LUBACH is gegoten. Genee’s opmerkingen impliceren dat de toon en stijl van het programma een voorspelbaar patroon zijn geworden. “Het is echt niet onaardig bedoeld,” benadrukte Genee, “want ik vond het echt verschrikkelijk leuk om naar te kijken altijd.” Maar dat benadrukt juist de ernst van zijn teleurstelling: het komt van iemand die Lubach eerder met veel enthousiasme bekeek.
De kritiek kwam tijdens een gesprek over de veranderende mediaconsumptie van talkshows en satirische programma’s in Nederland. Johan Derksen en René van der Gijp, Genee’s vaste tafelgenoten, lieten zich in deze uitzending niet expliciet uit over LUBACH, maar stonden wel open voor het debat over de waarde van satire op televisie. Waar Derksen vaak hard is voor politiek correcte geluiden, kijkt Van der Gijp satire liever met een korreltje zout. De dynamiek aan tafel bleef tijdens dit onderwerp opvallend rustig, wat ruimte gaf aan Genee om zijn standpunt uitgebreid te verwoorden.
In mediakringen wordt Genee’s uitlating inmiddels veel besproken. Op sociale media, waaronder X (voorheen Twitter), reageren kijkers verdeeld. Sommigen geven Genee gelijk en noemen het nieuwe seizoen van LUBACH ‘minder scherp, te ingestudeerd of te geforceerd’. Anderen verdedigen Lubach juist en wijzen erop dat de overstap naar een commerciële omroep nu eenmaal inhoudelijke en productionele aanpassingen met zich meebrengt.
Een belangrijk punt van kritiek dat ook online vaak terugkomt is het tempo en de tone-of-voice van het programma. Waar Zondag met Lubach de tijd nam om op satirische wijze maatschappelijke onderwerpen uit te diepen, lijkt het huidige LUBACH meer op snelheid en punchlines te drijven. Voor sommigen een verbetering, voor anderen een verarming.
Lubach zelf heeft nog niet gereageerd op de uitlatingen van Genee. Eerder gaf hij in interviews aan dat hij ‘op zoek was naar een vorm die past bij de nieuwe zender, zonder zijn DNA te verliezen’. Die zoektocht lijkt nog niet voor iedereen geslaagd. De komiek en presentator heeft wel vaker laten zien kritiek niet uit de weg te gaan en zelfs te verwerken in zijn eigen shows. Het is dus niet ondenkbaar dat hij op enige manier op Genee zal reageren — al dan niet in de vorm van satire.
De vraag die nu boven de markt hangt: is Genee’s kritiek slechts een persoonlijke mening of weerspiegelt het een bredere trend in de manier waarop Nederlandse kijkers naar satire kijken? De concurrentie voor programma’s in het genre van LUBACH is groot. Met platforms als YouTube, podcasts, en andere talkshows die volop ruimte bieden voor meningen, analyses en grappen, moet een televisieprogramma anno 2025 stevig uit de hoek komen om op te vallen.
Wilfred Genee staat bekend om zijn kritische houding, ook ten opzichte van zijn eigen gasten en collega’s. Zijn mening zal dan ook niet zomaar uit de lucht zijn komen vallen. Tegelijkertijd is het ook een uitnodiging aan Lubach om zichzelf opnieuw uit te vinden of zijn formule aan te scherpen. Want ondanks de kritiek is het ook een erkenning: LUBACH was ooit grensverleggend en vermakelijk – en dat zou het opnieuw kunnen zijn.
Of Lubach met zijn team de juiste balans weet te vinden tussen inhoud, humor en actualiteit, zal de komende weken blijken. Voor nu is duidelijk dat zelfs trouwe fans als Genee voorlopig afhaken, in de hoop op betere tijden voor de satirische televisie in Nederland.
