De KNVB overweegt een opvallende en controversiële maatregel om het toenemende geweld op de amateurvoetbalvelden in Nederland aan te pakken: het afschaffen van de buitenspelregel. De voetbalbond onderzoekt deze optie naar aanleiding van de vele incidenten die plaatsvinden als gevolg van buitenspelbeslissingen. Volgens de bond zou het schrappen van buitenspel kunnen bijdragen aan een veiligere en rustigere voetbalomgeving op amateurniveau.
Afschaffen buitenspel als oplossing?
Buitenspel blijkt in het amateurvoetbal vaak een bron van conflict te zijn. Op lagere niveaus zijn de grensrechters meestal vrijwilligers of mensen die verbonden zijn aan de thuisploeg. Dit leidt regelmatig tot partijdige beslissingen, wat spanningen en conflicten tussen spelers, coaches en supporters veroorzaakt. Het gevolg is dat wedstrijden uit de hand lopen en geweld op de velden toeneemt.
Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal bij de KNVB, bevestigde tijdens een persconferentie dat de bond het afschaffen van buitenspel serieus overweegt. “Absoluut, ik sluit niet uit dat dat in de toekomst eens gaat gebeuren. Het is niet iets voor de korte termijn. Dat heeft ook met draagvlak te maken. Spelregels wijzigen in het voetbal is lastig. Ik sluit niet uit dat we ooit stoppen met assistent-scheidsrechters,” aldus Van der Zee.
De maatregel zou drastische gevolgen hebben voor hoe het spel op amateurniveau wordt gespeeld. Door buitenspel te schrappen, zou de KNVB hopen dat veel van de agressie die ontstaat rondom buitenspelincidenten vermindert, aangezien er geen discussie meer mogelijk is over partijdigheid van grensrechters. Toch is het nog onzeker of deze maatregel daadwerkelijk ingevoerd zal worden en hoe de voetbalgemeenschap hierop zal reageren.
Toenemend geweld en wanordelijkheden in het amateurvoetbal
Het aantal incidenten en gestaakte wedstrijden door geweld in het amateurvoetbal is al jaren een groeiend probleem. Van der Zee benadrukte dat de KNVB de situatie zeer serieus neemt. “Het gaat weliswaar om een relatief klein aantal afgezet tegen de bijna 780.000 wedstrijden die jaarlijks worden gespeeld, maar we gaan het niet bagatelliseren,” aldus de KNVB-directeur. De bond erkent dat er een probleem is en wil actie ondernemen om dit aan te pakken.
De KNVB zet dit seizoen in op een strengere aanpak van clubs waar regelmatig incidenten plaatsvinden. Daarnaast wordt de veiligheid van scheidsrechters verhoogd, wat als een cruciaal onderdeel wordt gezien om de agressie op en rond de velden te verminderen. Ook wordt er hard opgetreden tegen het gebruik van vuurwerk tijdens amateurwedstrijden, iets wat steeds vaker voorkomt en bijdraagt aan de onrust op de velden.
Miljoeneninvesteringen en extra mankracht
De KNVB wil niet alleen met woorden, maar ook met daden het geweld in het amateurvoetbal terugdringen. De bond heeft miljoenen euro’s vrijgemaakt om het probleem aan te pakken. Dit geld wordt onder andere gebruikt voor de aanpak van risicoclubs en het verbeteren van de veiligheid rondom de velden. Daarnaast worden twintig fulltimebanen gecreëerd om de uitvoering van de maatregelen te ondersteunen.
Van der Zee benadrukte dat de bond bereid is om grote stappen te zetten om de veiligheid in het amateurvoetbal te waarborgen, maar erkende ook dat het tijd zal kosten om het geweld volledig uit te bannen. De mogelijke afschaffing van buitenspel is daarbij slechts een van de vele ideeën die op tafel liggen. Het blijft echter de vraag of een dergelijke maatregel voldoende draagvlak zal krijgen binnen de voetbalgemeenschap en of het effectief genoeg zal zijn om het beoogde resultaat te bereiken.
Blijvende aandacht voor veiligheid
Hoewel het afschaffen van buitenspel in het amateurvoetbal een controversiële oplossing lijkt, is het duidelijk dat de KNVB bereid is om onconventionele maatregelen te overwegen in de strijd tegen geweld. De bond blijft zich richten op het waarborgen van de veiligheid van alle betrokkenen en wil dit seizoen dan ook met nieuwe initiatieven een stap in de goede richting zetten.
Of het afschaffen van de buitenspelregel werkelijk de oplossing is voor het geweld op de amateurvelden, zal nog moeten blijken. Voorlopig zal de KNVB blijven experimenteren met mogelijke maatregelen en initiatieven om de veiligheid op en rond de velden te verbeteren. De toekomst zal uitwijzen of deze gedurfde plannen daadwerkelijk worden uitgevoerd en of ze het gewenste effect hebben.