Het lijkt er meer en meer op dat de wedstrijd tussen Hongarije en Nederland vrijdagavond misschien wel stilgelegd moet worden. De onrust rondom racistische uitspraken vanuit het publiek blijft een heet hangijzer. Journalisten Mike Verweij en Valentijn Driessen hebben in hun podcast “Kick Off” hun zorgen hierover uitgesproken. Hoe gaat het Nederlandse elftal om met mogelijk racisme op de tribunes?
Racisme op de tribunes
Het is geen geheim dat de Hongaarse supporters een reputatie hebben als het gaat om racistische bejegeningen. Driessen steekt van wal: “Die aanhang staat bekend om hun onverdraagzaamheid richting donkere spelers.” De vraag is hoe Oranje daarop zal reageren als het zover komt. Hij hoopt dat het team een krachtig signaal afgeeft, vooral gezien de diverse samenstelling van het elftal. Met Virgil van Dijk als aanvoerder zou een krachtige reactie des te meer betekenis hebben.
De druk ligt bij de spelers. We zitten in een tijdperk waarin er steeds meer aandacht is voor sociale rechtvaardigheid en een inclusieve maatschappij. Driessen stelt voor dat de spelers, als het racisme opkomt, dit niet zomaar laten passeren. Een duidelijke melding aan de scheidsrechter kan al enorm helpen. “Ze hoeven niet per se van het veld af te lopen,” voegt hij toe, “maar opnieuw, het is belangrijk dat ze laten zien dat dit niet door de beugel kan.”
De ernst van de situatie
Mike Verweij gaat verder in op de situatie. “Als het massaal wordt, dan moet je echt wegblijven. Oerwoudgeluiden laat je niet zomaar passeren.” Hij wijst ook op de nuances. Zijn het enkelingen die zich misdragen, dan kun je nog de dialoog aangaan. Maar te veel racistische geluiden kunnen de situatie onhoudbaar maken.
Presentator Pim Sedee heeft een duidelijk standpunt. “Ik zou bij de eerste racistische uiting van het veld aflopen, ook al zijn het er maar twintig.” Deze aanpak zorgt ervoor dat je meteen een punt maakt. Driessen is het daar niet helemaal mee eens. “We blijven hopen dat een heel stadion vrij is van racisten, maar de realiteit is anders. We kunnen daardoor niet meer voetballen.”
De boodschap is helder: voetbal en racisme horen niet samen. De spankracht van de wedstrijd kan een kans zijn om dit thema opnieuw op de agenda te zetten.
Een krachtig signaal van Oranje?
Zouden de Nederlandse spelers ervoor kiezen om in actie te komen? De kracht van het Nederlands elftal als collectief zou niet onderschat moeten worden. Met hun diversiteit en invloed kunnen ze een hefty statement maken. Of het nu gaat om het tijdelijk stoppen van de wedstrijd of zelfs het verlaten van het veld, de impact is groot.
De publieke druk en de reacties op sociale media kunnen het team aanzetten tot actie. Fans, commentatoren en zelfs bekende Nederlanders roepen allemaal op tot solidariteit. De voetbalwereld heeft eerder laten zien dat het racisme hard aanpakt. Van de Premier League tot internationale toernooien; elke speler heeft de verantwoordelijkheid om op te staan tegen onrecht.
De vraag is: welke keuze maken de jongens van Oranje als ze geconfronteerd worden met deze vervelende situatie? Ze kunnen lijsten van verontschuldigingen en excuses het raam uitgooien. In plaats daarvan moeten ze nú kiezen voor actie en laten zien dat racisme niet welkom is.
De kansen zijn groot dat de ogen van de wereld op deze wedstrijd gericht zullen zijn. De reactie van Oranje kan de toon zetten voor toekomstige confrontaties. En dat is waar we met z’n allen op hopen. Een duidelijk signaal is misschien wel het meest machtige dat een team kan sturen. De strijd tegen racisme moet doorgaan, ook op het voetbalveld. Het is aan het Nederlands elftal om in deze uitdagende situatie de juiste keuzes te maken.