Johan Derksen heeft weer stof tot discussie gegeven. De voormalige presentator van Vandaag Inside maakt zich wederom niet populair. Deze keer door te onthullen dat hij de verplichte e-learning over grensoverschrijdend gedrag in de media nog niet heeft afgerond. Evert Santegoeds, hoofdredacteur van roddelblad Privé, had hierop scherpe kritiek in Shownieuws. De reacties zijn weer als vanouds.
De weigerachtige houding van Derksen
Daar gaat hij weer: Johan Derksen. Deze week gaf hij aan nooit de cursus ‘respectvol samenwerken’ te hebben gevolgd. Santegoeds legt de vinger op de zere plek. “Iedereen, van NPO tot Talpa, heeft deze cursus gedaan, behalve Johan. Hij is trots op zijn weigering,” vertelt Santegoeds. Dat dergelijk gedrag bij een prominent medepresentator tot opluchting of ergernis leidt, is te verwachten.
De cursus, die al in april vorig jaar afgerond had moeten zijn, blijft voor Derksen dus een sta-in-de-weg. “Hij zegt: ik ga geen toelatingsexamen doen om hier te mogen zitten,” vervolgt Santegoeds. Dit soort uitspraken zorgen voor ophef. “Het is schokkend dat belangrijke figuren zich boven de regelgeving plaatsen. Dat ondermijnt het hele systeem,” voegt hij toe.
De opmerking van Derksen gaat niet alleen over persoonlijke trots. Het raakt een nervus van de huidige mediawereld. Het heeft grote gevolgen voor de geloofwaardigheid van de gehele sector. Derksen’s houding is echter niets nieuws. Vaker heeft hij straffen en regels met minachting behandeld. Daarmee zet hij zichzelf wederom op de kaart als een controversieel figuur die geen blad voor de mond neemt.
Het lijstje van weigerende collega’s
Toch is Johan niet de enige die de cursus negeert. Evert Santegoeds onthult dat Peter Gillis ook geen stap heeft gezet om de cursus te volgen. “Nou kun je zeggen dat zijn situatie anders is, maar hij werkt ook met crewleden zoals cameramensen,” merkt Santegoeds op. Bespottelijk? Misschien, maar dit toont een bredere culturele kwestie aan in de media.
De Meilandjes, die ook met scoops en roddels worden geassocieerd, zijn evenmin door de cursus heen gegaan. Erica Meiland laat weten dat dergelijk gedrag richting Johan geen goede raadgever is. “Denk gewoon aan je moeder. Zet jezelf in haar schoenen.” Deze aanwijzing lijkt simpel, maar draagt waarheid met zich mee. Wat zou jij doen als jouw moeder betrokken was?
Alle genoemde weigeraren zetten de hele situatie in een ander daglicht. Het lijkt alsof de regels niet voor iedereen gelden. De vraag rijst dan ook: wie zijn deze prominente figuren? Ze zijn onschendbaar, lijkt het wel, en dat roept vragen op over accountability. Hoofdzakelijk in een tijd waarin respect en ethiek in de media essentieel zijn.
De gevolgen van deze verhitte discussie
De discussie rond Derksen en zijn vruchten begint zijn tol te eisen. Als prominente figuren blijven weigeren te leren van hun gedrag, ontstaat er een vicieuze cirkel. De obstakels voor verandering blijven bestaan. Santegoeds en velen met hem drukken op de noodzaak van deze cursus: “Als er niets verandert, dan verandert er ook niets.”
Johan’s trots kan slechts tijdelijk zijn. De mediawereld evolueert, en hij kan — bewust of onbewust — worden ingehaald door de realiteit. Wat telt is de groei naar een professioneel en respectvol medialandschap. De schaduwen van Derksen’s keuzes blijven hangen, maar er is hoop voor hen die de noodzaak van verandering inzien.
Waarom is het zo belangrijk dat deze leren? Omdat ze invloedrijk zijn. Hun gedrag weerspiegelt naar de rest van de samenleving. En dat is wat de mensen willen. Een wereld waarin respect en eerlijkheid de norm zijn. Wie ‘beyond the law’ leeft, speelt met vuur. De tijd zal leren of Johan en zijn soortgenoten bereid zijn de les te trekken of nog langer in de schaduw te blijven.
De toekomst is onzeker, maar wat wel duidelijk is: de gesprekken worden steed feller. Laten we hopen dat deze discussie leidt tot échte veranderingen in de media. De maatschappij is er klaar voor.