Het vertrek van Richard Witschge bij Ajax is allesbehalve een normale beroepsscheiding. Het lijkt zelfs op een echte soap. De KNVB-arbitragecommissie komt momenteel in actie. Dit bevestigen zowel de voetbalbond, Ajax als Witschge zelf. Deze voormalig assistent-trainer trekt aan de bel. “Ik hoop dat we er op een goede manier uitkomen,” aldus Witschge.
De kwestie Witschge versus Ajax
De situatie rondom Witschge is ingewikkeld. Op 11 november was hij aanwezig bij een zitting op de KNVB Campus in Zeist. Daar ging het om een rechtszaak die hij samen met Anton Scheutjens had aangespannen. Deze keeperstrainer werkte van 2020 tot 2024 voor Ajax. Beide heren zijn woedend over hun gedwongen vertrek en eisen duidelijkheid.
Hun verhaal? Ajax zou hebben beloofd hun aflopende contracten te verlengen. Maar na het vertrek van Sven Mislintat, de voormalig technisch directeur, ging er van deze belofte niks meer over. Witschge is duidelijk: “Het doet me erg pijn dat mijn vertrek zo is gelopen. Ajax is van jongs af aan mijn club.”
Scheutjens geeft ook zijn mening over de kwestie. “Bij Ajax had ik een toezegging om te kunnen blijven. Ik rekende erop, maar uiteindelijk ging de club dus niet met mij verder.” Dit is niet zomaar een normale werkrelatie. Hier ligt een juridisch gevecht klaar.
Verlies van een clubicoon
Witschge, die een rijke historie heeft met Ajax, speelde maar liefst 286 wedstrijden voor de club. Na zes jaren als assistent-trainer is het nu klaar. Op 30 juni 2024 eindigt zijn dienstverband definitief. Zijn liefde voor de club is groot, maar het levert nu een pijnlijk conflict op.
“Ajax is mijn club, ik ben al 43 jaar lid. Ik heb met plezier gewerkt en had het liever anders gezien,” deelt hij met veel emotie. Dit zegt niet alleen iets over zijn betrokkenheid, maar het wijst ook op de dramatiek van de situatie. Witschge wilt graag een positieve afloop van deze ruzie. Maar hoe realistisch is dat?
Scheutjens en Witschge komen schijnbaar niet alleen voor hun eigen belangen op, maar ook voor andere medewerkers. Deze situatie brengt meer onderliggende spanningen binnen de club naar boven. Hoe kan Ajax zich zo makkelijk aan toezeggingen onttrekken? De supporters verdienen duidelijk meer duidelijkheid.
De rol van de directie
De directie van Ajax staat nu op de proef. Ook al lijkt het vinden van een oplossing een gevecht op leven en dood. Het lijkt wel een marathon die eindeloos voortduurt. In de sportwereld is niets zo lastig als het beëindigen van arbeidsrelaties op een faire manier.
Witschge kon niet zo maar alle voorrechten van zijn contract kwijt, volgens de geruchten was er nu eenmaal een belofte. Het aanzienlijke risico bestaat dat de club een reputatieschade oploopt. Supporters willen immers dat hun club goed omgaat met hun medewerkers.
Dit soort conflicten zijn niet nieuw en komen vaker voor in de voetbalwereld. Toch zijn ze altijd pijnlijk, zowel voor de betrokkenen als voor de club. Het is nu afwachten wat de KNVB gaat beslissen. Wat in ieder geval duidelijk is: het imago van Ajax krijgt een flinke tik.
Met dit conflict wordt de club weer eens geconfronteerd met de keerzijde van professionaliteit. Persoonlijke relaties, beloftes en de realiteit van de voetballerij zorgen voor een schokgolf.
Dit verhaal heeft meer diepgang dan de gemiddelde transfergeruchten. Het gaat erom wat loyale clubhelden als Witschge en Scheutjens nu ervaren: frustratie, verdriet en hoop op rechtvaardigheid. Ajax moet zich nu achter de oren krabben en bekijken hoe ze verder willen met hun toekomst. De uitkomst van de rechtszaak zal niet alleen hen beïnvloeden, maar ook de fans.
Het is een spel van grote belangen. Zowel voor de club als voor de ex-medewerkers. De knoop moet worden doorgehakt. Hoe dit afloopt? We wachten in spanning af.