De AFCA Supportersclub heeft genoeg van het besluit van de Amsterdamse driehoek om Lazio-supporters te weren tijdens het Europa League-duel tegen Ajax. De reacties zijn groots, en de vinger wordt vooral op burgemeester Femke Halsema gelegd. Het is tijd voor een confrontatie.
Kritiek op het verbod
Het verbod is volgens de AFCA Supportersclub een grote misser. De verklaring van de burgemeester, politiechef en hoofdofficier van het OM zegt: ‘Het risico op rechts-extremistische, antisemitische en racistische uitingen is te groot.’ De supporters zijn niet blij en beschouwen het als een zwaktebod. “We zijn negatief verrast,” is een treffende opmerking van de club. Ze zijn tegen het uitgaan van angst en het opleggen van collectieve supportersverboden. Het is duidelijk dat ze zich willen verzetten tegen deze trend.
Wat voor schade dit verbod aanricht, is niet te overzien. Veel Italiaanse supporters hebben al hun vliegtickets en hotels geboekt. Daardoor kan het zomaar zijn dat ze naar Amsterdam afreizen, zonder dat ze gebruik kunnen maken van hun wedstrijdkaarten. De AFCA Supportersclub stelt dat zo’n verbod getuigt van gebrek aan kennis en inlevingsvermogen. De club vraagt zich af hoe het kan dat onze burgemeester zich zo laat leiden door angst. Het wekt veel vragen op, en niet de minste.
Toen en nu: het verleden herhaalt zich
Het is niet de eerste keer dat een dergelijk verbod in Nederland wordt opgelegd. Dit jaar vochten Ajax, de SVA, en de AFCA Supportersclub al met succes een uitsupportersverbod tegen Real Sociedad aan. Waarom is het dan zo moeilijk om een vreedzaam sfeertje te creëren? Politie en gemeente hebben onterecht die angstcultuur gecreëerd. Veel supporters snakken naar Europees voetbal, en dan ga je hen uitsluiten? Dat schiet zeker niet in de roos.
De AFCA Supportersclub roept andere clubsupporters op om zich te verzetten tegen deze wanpraktijken. “De strijd tegen uitsupportersverboden moet onze gezamenlijke strijd zijn,” zeggen ze vol overtuiging. Ombuigen is geen optie. Een verbod op uitpubliek mag nooit genormaliseerd worden. De supportersclub staat voor de overtuiging dat Europese wedstrijden met volle stadions moeten worden gespeeld, waarin iedereen zijn club kan aanmoedigen. Iedere afweging in die richting wordt resoluut van de hand gewezen. Het is zorgwekkend, en de burgemeester speelt een rol in deze ontwikkeling.
De gemeentelijke aanpak en het effect
Het lijkt wel alsof Halsema zichzelf graag wil profileren met dit soort besluiten. De burgemeester inzet op veiligheid en heeft dat met haar ambtstermijn zijn eigen dynamiek gegeven. Echter, de supporters zijn niet onder de indruk van die benadering. Ze zijn van mening dat het steeds vaker uitsluiten van bezoekers niet de juiste manier is om te handelen. Supporters horen bij de beleving van Europese wedstrijden. De boodschap van de AFCA Supportersclub is helder: de burgemeester creëert afstand.
Het is niet alleen een kwestie van voetbal. Het tast de sociale cohesie aan en laat zien hoe ambtenaren soms de weg kwijt zijn in de realiteit van de supporter. De woorden van de supporters zijn duidelijk: “We willen dat onze burgemeester ook écht naar ons luistert.” De teleurstelling over de huidige gang van zaken is dan ook groot.
De stelling van de AFCA Supportersclub is niet alleen een protest, maar ook een pleidooi voor een grotere betrokkenheid van de stad bij de supporterscultuur. Dit gaat verder dan alleen maar het weer aan de kant van een event. Het is onderdeel van een veel groter probleem waarin angst en wantrouwen de boventoon voeren.
Het is tijd dat alle betrokkenen – inclusief Halsema – echt gaan nadenken. Dit is meer dan een voetbalwedstrijd; dit is de toekomst van supporters in Nederland. Het is tijd voor verandering, en de AFCA Supportersclub is vastbesloten om hier een eind aan te maken. Want als er iets geëist moet worden, is het wel de terugkeer van het uitpubliek, en dat begint nu.