Valentijn Driessen neemt het interview met Wout Weghorst na de wedstrijd Ajax – FC Groningen (3-1) niet al te serieus. Weghorst beweerde dat hij al op de avond vóór matchday het gevoel had dat hij zou scoren. Driessen noemt het “gelul in de ruimte”. Kan een speler echt zo’n voorgevoel hebben?
Weghorst vertelde dat hij het zelfs had aangekondigd bij fysiektrainer Sam Feringa. “Op het moment dat Branco van den Boomen de penalty miste, zei ik: ‘Ik denk dat het vandaag echt gaat gebeuren’.” Een zelfverzekerde uitspraak, maar is dit geen typical Wout? De spits kan wel eens als een flamboyante persoonlijkheid worden beschouwd, vooral met zulke uitspraken.
De data-experts vs. de spelers
Een opvallend stuk van de discussie is de rol van zogenaamde ‘dataspecialisten’. Ondanks hun advies om niet te spelen, gingen zowel Weghorst als een andere speler alsnog het veld in. Driessen reageert scherp. “Al die dataspecialisten zeggen: ‘Niet spelen, niet doen.’ Maar de spelers kennen hun lichaam het beste.”
De spelers hebben de verantwoordelijkheid voor hun eigen gezondheid. Driessen pleit voor de ervaring van de spelers. Ze hebben in het verleden vaak bewezen dat ze weten wat ze kunnen, zelfs als de wereld om hen heen hen anders adviseert. De kritiek op data-analyse in het voetbal is niet nieuw, maar wel steeds relevanter. Trainers moeten niet alleen vertrouwen op cijfers en statistieken.
Weghorst maakte uiteindelijk de beslissende goal. Dit laat zien dat soms intuïtie en gevoel belangrijker zijn dan geen data. Een speler moet zich vrij voelen om zijn vaardigheden in te zetten. Dit opent de discussie: zijn gegevens en analyses de toekomst van voetbal, of gaan de oude instincten van de spelers regeren?
De rol van de pinchhitter
Johan Derksen sluit aan bij het gesprek en noemt Weghorst een ideale pinchhitter. Het is altijd handig om zo’n spelfactor in de achterzak te hebben. Als een trainer in de knoop zit, kan hij altijd rekenen op brutale krachten als Weghorst. Hij concludeert: “Dan zit het weleens mee.”
Weghorst’s binnenkwam op het juiste moment en dat verscheurde de tegenstand van FC Groningen. Dit is wat je wilt zien in een wedstrijd. De inzet van Weghorst toont aan dat een goede pinchhitter meer kan zijn dan alleen een nummer dat invallend wordt.
Het spel van Ajax moest even de extra sprankeling hebben die Weghorst kan bieden. De spannende momenten van de wedstrijd duiden ook op de noodzaak van spelers met impact. Dit kan cruciaal zijn in belangrijke wedstrijden, zeker in de strijd om de titel.
In deze context krijgen Weghorst en zijn flamboyante gedrag opnieuw alle aandacht. Zijn strijd om terug te keren naar het hoogste niveau is een verhaal op zich. Weghorst’s vermeldingen voor aankomende wedstrijden worden een stuk interessanter. Hij heeft zijn waarde bewezen tijdens deze match.
Het is een feit dat niet alle trainers deze visie delen. De twijfels rondom fysiek en data kunnen coaches onder druk zetten. Trainers als Alfred Schreuder moeten nadenken over de balans tussen de druk van zowel statistieken als de spelers. Willen ze risico’s nemen of het op veilig spelen met data.
Er is geen garantie voor succes, maar de heldhaftige sprongen van spelers zoals Weghorst maken de discussie boeiend. Het publiek wil spektakel, en dat kan alleen van de spelers komen. In de voetballeed van tegenwoordig is dat soms precies wat ontbreekt; passie en inzet.
Dus, de vraag blijft: hoe lang kunnen spelers zoals Weghorst nog blijven scoren op gevoel? De traditionele waarden van het spel staan steeds meer onder druk door data-analyse en hedendaagse technieken. Maar als Weghorst met zijn instinct de winnende goal kan maken, dan is dat een duidelijk signaal. Voetbal draait om meer dan alleen mogelijkheden en gewogen kansen. Het gaat uiteindelijk om de liefde voor het spel en de drang om te winnen.