Danny Makkelie heeft zijn grenzen bereikt na de uitspraken van Peter Bosz. De scheidsrechter reageert zeer emotioneel op de woedeaanval van de PSV-trainer en vindt het gedrag onacceptabel. Na de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam, waarbij Bosz zich furiëus uitsprak over een strafschop die niet werd gegeven, heeft Makkelie schoon genoeg van de kritiek. Dit valt niet alleen Bosz tegen; het raakt ook de club zelf.
Boze Bosz raakt de weg kwijt
Tijdens de thuiswedstrijd van PSV tegen Sparta Rotterdam ging het flink mis. Johan Bakayoko werd in de tweede helft aan zijn shirt getrokken in de zestien. Tot grote verbazing van Bosz gaf Makkelie geen strafschop. Dit leidde tot een uitbarsting van de coach, die de scheidsrechter niet met rust kon laten. “Ik ben altijd wel boos op Makkelie,” laat Bosz zonder enige gêne weten.
Was dit een slip of the tongue? Milan van Dongen vroeg zich toen ook af hoe Bosz zo ver kon gaan. Voor een trainer communiceert zo’n uitspraak niet bepaald een voorbeeldige houding. Het zorgt voor onrust in de sport; dat beseft Makkelie maar al te goed. Na de wedstrijd liet hij zijn onvrede horen over de opmerking van Bosz: “Dit gedrag is een gevaar voor ons voetbal.”
Makkelie laat er geen gras over groeien
Een dag later is Makkelie nog steeds van zijn stuk. Hij schudt zijn hoofd over Bosz’ gedrag. “Dit is precies waarom we hebben afgesproken dat alleen aanvoerders met de scheidsrechter mogen praten,” meldt hij in De Perstribune. Makkelie laad geen ruimte voor verdraaiing van de feiten. Hij vindt dat trainers zoals Bosz hun voorbeeldfunctie serieus moeten nemen.
“Het is cruciaal voor de sport dat trainers en spelers zich bescheiden opstellen. Dit gedrag heeft invloed, niet alleen op ons imago, maar ook op de jeugd en het amateurvoetbal,” zegt Makkelie. Hij roept PSV op om Bosz aan te spreken over zijn onacceptabele uitlatingen. “Het ligt niet alleen bij de scheidsrechter, maar ook bij de club.”
De grens van fatsoen is overschreden
Makkelie is stellig: “Je hoeft het niet eens te zijn met de beslissing van de scheidsrechter, maar het moet respectvol blijven.” Het zou volgens hem onverantwoord zijn om de scheidsrechter op een persoonlijke manier aan te pakken. “We moeten de waarden en normen in het voetbal hooghouden. Dit is niet de manier waarop we met elkaar omgaan.”
De SOS-signalen zijn duidelijk: Makkelie verwacht niet alleen dat Bosz hiervan leert, maar ook dat PSV zijn trainer een spiegel voorhoudt. Het gaat bij dit soort incidenten niet alleen om de directe gevolgen; het gaat om de cultuur van het jaar en de geest van het spel.
Bosz is niet de eerste trainer die in de fout gaat, maar de bordjes zijn duidelijk: wie zich niet gedraagt, riskeert een flinke reprimande. Het is een kwestie van fatsoen. De keerzijde van de medaille? Het gedrag van trainers beïnvloedt niet alleen hun eigen spelers, maar ook de jonge talenten die de toekomst van dit spel vormen.
Wat Bosz ook van Makkelie denkt, dit incident heeft de discussie over de verantwoordelijkheden van trainers weer aangewakkerd. Het is een herkenbaar thema in het voetbal, dat zich steeds verder op scherp zet. Trainers dienen niet alleen als tactische denkers en motivatoren, maar ook als rolmodellen.
Het is nu aan PSV om de verantwoordelijkheid te nemen. Gaat de club Bosz in de wind laten vallen? Of krijgen we een keiharde reactie op dit gedrag? De volgende weken kunnen cruciaal zijn in deze dynamiek. In sport draait alles om voorbeeldgedrag en respect. En dat mag Bosz niet vergeten.
De strijdbijl is getrokken. Het is nu aan de betrokken partijen om de zaken recht te zetten. In de voetbalarena wil niemand de verkeerde voet opzetten. En zeker niet de scheidsrechter, die altijd bezig is om een eerlijk spel te waarborgen. De bal ligt nu bij PSV.