Ajax-watcher Mike Verweij heeft stevig uitgehaald naar Johan Derksen en René van der Gijp. In de wereld van het voetbal is er weinig ruimte voor racisme en de journalist van De Telegraaf vindt het ongehoord dat deze twee het verontrustende gedrag bij FC Twente bagatelliseren.
Racisme bij FC Twente: Een schandaal
Recent viel Lazio-aanvaller Loum Tchaouna ten prooi aan racistische geluiden tijdens de Europa League-wedstrijd in Enschede. FC Twente werd bestraft met een paar lege tribunevakken voor het thuisduel tegen Union Sint-Gillis. Terwijl Wilfred Genee en Hélène Hendriks de oerwoudgeluiden scherp afkeuren, zien Derksen en Van der Gijp het meer als ‘balorigheid’. Hoe kan men zo vrijblijvend omgaan met zo’n serieus probleem?
Verweij sprak zich fel uit in de voetbalpodcast Kick-Off. Hij ziet dit niet als een klein probleem, maar als een schandaal dat keihard moet worden aangepakt. “Dat een Nederlandse club wordt gestraft vanwege racisme, vind ik een gigantisch dieptepunt. Bij Vandaag Inside werd het gebagatelliseerd. Ze zeggen: ‘Balorigheid. Hoort erbij, daar moet je niet te zwaar aan tillen.’ Dit moet je bij de wortel uitroeien. Het is echt schandalig,” aldus een gedreven Verweij. Dit gedrag negeren helpt niemand.
Imbecielen en strafmaatregelen
Valentijn Driessen, ook een bekende stem in het voetbal, is niet verrast over de racistische geluiden bij FC Twente. “Bij wedstrijden zitten er altijd imbecielen tussen die rare dingen roepen. Daar moet je niet raar van opkijken,” zegt Driessen. De straf van lege tribunes is een harde maatregel. Hoor je erbij of ben je een uitzondering, vraagt Driessen zich af.
De straffen hebben echter een bredere impact. Fans zijn niet blij met de lege vakken en beschouwen deze als onterecht. Maar wat is de oplossing? Moeten alle fans lijden omdat een paar kwaadwillenden de grens oversteken? Dit is de boodschap die het voetbal uitstraalt: racisme heeft geen plaats. De frustratie is begrijpelijk, maar het is tijd om de discussie aan te gaan.
De toekomst van voetbal en racisme
Het echte probleem zit ‘m in de cultuur rondom ons geliefde voetbal. Derksen en Van der Gijp hebben een platform dat veel kijkers aanspreekt. Hun opmerkingen kunnen invloed hebben. En dat maakt het des te kwalijker. Voetbal kan niet vooruit als zulke gedachten nog steeds bestaan in de hoofden van kijkers en supporters.
Verweij roept op tot verandering. “We moeten dit bij de wortel uitroeien,” zegt hij nogmaals. Het is tijd voor clubbesturen, media en fans om gezamenlijk een vuist te maken tegen racisme. Voetbal moet een veilige en inclusieve sport zijn voor iedereen, ongeacht afkomst of huidskleur.
Het lijkt erop dat dit incident bij FC Twente een schokgolf door het Nederlandse voetbal heeft gestuurd. De discussie is nu harder dan ooit. Hoe ver moeten we gaan om de cultuur te veranderen? En welke verantwoordelijkheden hebben media en aandachtspartijen hierin? De tijd om het gesprek aan te gaan is nu.
Als we deze hot topics blijven negeren, schaden we niet alleen ons beeld als fans, maar ook het imago van football in Nederland. Laten we hoopvol blijven: misschien is dit het moment waarop we eindelijk kunnen strijden voor een inclusieve sport waar niemand bang hoeft te zijn voor racisme. Verweij heeft de bal nu aan het rollen gebracht, laten we hopen dat dit leidt tot verandering.