Hakim Ziyech staat opnieuw in de schijnwerpers, en dit keer is het om te doen met de onrust rondom de supporters van Maccabi Tel Aviv. Na de Europese strijd tussen Ajax en Maccabi (5-0) viel het geweld in Amsterdam op een schokkende manier buiten het veld op. Supporters van Maccabi werden na de wedstrijd belaagd en mishandeld. Dit was niet alleen zorgwekkend; het is een schande voor de voetbalsport.
Een heftige reactie van Ziyech op zijn Instagram-story heeft de gemoederen nog verder doen oplopen. Hij deelt beelden van de incidenten en voegt daar de zinsnede “Als het geen vrouwen en kinderen zijn, rennen ze weg” aan toe. Vervolgens sluit hij af met “free Palestina”. Een uitspraak die gevoelig ligt, vooral in de huidige politieke context. Ziyech lijkt op zijn manier zijn solidariteit te willen tonen, maar de woorden vallen niet bij iedereen in goede aarde.
Zahavi giet olie op het vuur
Eran Zahavi, voormalig PSV-speler en huidig Maccabi Tel Aviv-speler, heeft niet stilgezeten. Hij reageerde fel op Ziyech’s woorden. Zahavi noemt Ziyech een “domme terreur supporter” en roept de UEFA op om hem straffen op te leggen. Deze uitspraak maakt de situatie alleen maar grimmiger. Een speler van een team die vraagt om straf voor een andere speler: het is ongekend in de voetbalsport.
De filmmaker van deze controversiële claims? Geweld in Amsterdam zorgde niet alleen voor gewonden, maar ook voor een zware schaduw over een voetbald duel dat in principe alleen om de sport had moeten gaan. De Mobiele Eenheid (ME) moest ingrijpen om de boel in goede banen te leiden. Ondanks de massale inzet van de politie, waren er Israëlische supporters die ernstig gewond raakten. De beelden van deze rellen gaan viral en roepen vragen op over de veiligheid tijdens Europese wedstrijden. Wat is hier precies aan de hand?
Veiligheid in het geding
De vraag die velen zich nu stellen: hoe kon dit gebeuren? Bezoekers van de stad en supporters kwamen voor een sportieve avond, maar troffen een uiterst gewelddadige situatie aan. De gemeente Amsterdam heeft inmiddels bevestigd dat ze de omvang van de incidenten onderzoekt. Ook willen ze duidelijk maken dat ze onacceptabel gedrag van supporters niet tolereren. Dit lijkt echter makkelijker gezegd dan gedaan.
Ziyech’s stevige uitspraak en Zahavi’s verontwaardiging voeren de druk op de UEFA op om in actie te komen. Het wordt een politieke kwestie in plaats van een sportieve. Want hoe verhoudt zich dit tot de straffen die eerder zijn uitgedeeld voor vergelijkbare incidenten? Is Ziyech de volgende die voor zijn uitspraken moet boeten? Of is het tijd dat het voetbal hiervoor eindelijk verantwoordelijkheid neemt?
Het is heel duidelijk dat er een grens is overschreden. Geweld en racisme hebben in de voetbalsport niets te zoeken, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Voetbalsupporters zijn de ruggengraat van de sport, maar als dit soort geweld plaatsvindt, dan moeten zowel clubs als de UEFA hun verantwoordelijkheid nemen. Het is een schandalige situatie die vraagt om verandering. Zoals de zaken zich nu ontwikkelen, lijkt het erop dat de situatie rondom Ziyech en Zahavi nog lang niet opgelost is.
Met de media-aandacht die deze situatie nu krijgt, kan het niet anders dan dat dit ook gevolgen zal hebben voor toekomstige wedstrijden. Of de UEFA hierin gaat optreden, is de vraag. De fans willen weer veilig naar het stadion kunnen zonder te vrezen voor geweld. Een oproep aan iedereen: laten we de focus op het spel houden en de politieke kwesties buiten de stadions laten. Mag de magie van het voetbal niet verstoord worden door geweld en onenigheid.