Algemeen directeur Taco Zimmerman van AVROTROS heeft een controversiële uitspraak gedaan: de Eredivisie kan best verdwijnen bij de NPO. Tijdens een interview met Spreekbuis.nl laat hij zien dat hij niet bang is om hardop te denken over de toekomst van het Nederlandse topvoetbal op de publieke omroep.
Ongenade en hoge kosten
Voor Zimmerman draait het om geld. De uitzendrechten van het Eredivisievoetbal kosten de NPO zo’n 20 tot 25 miljoen euro. In ruil daarvoor komen er wellicht wat reclame-inkomsten binnen, maar het in stand houden van die rechten loopt de publieke omroep ook flink in de papieren. Terwijl de NPO te maken heeft met een aangekondigde bezuiniging van 100 miljoen euro, stelt hij dat er weinig ruimte is voor efficiency kortingen. “In feite zouden we dan buitengewoon inefficiënt werken, en dat is gewoon niet het geval,” zo zegt hij.
Met deze uitspraak brengt Zimmerman een belangrijke vraag naar voren: is het tijd om gehoor te geven aan de roep om het topvoetbal uit de publieke omroep te halen? Vermoedelijk zien veel fans het niet zitten, maar aan de andere kant, wat is de waarde van voetbal op de NPO als de kosten zo hoog zijn?
Politiek of openbaar belang?
De chef van AVROTROS vindt dat de NPO vaak het slachtoffer is van politieke spelletjes. “We zijn een speelbal geworden van de politiek,” zegt hij. Het is begrijpelijk dat hij zich geknecht voelt door de strenge bezuinigingen, vooral nu critici van haar rol binnen de publieke omroep de vinger op de zere plek leggen.
Hij wijst op de onvrede die leeft over de jaarlijkse subsidies die de NPO ontvangt, maar benadrukt dat die fondsen essentiëel zijn voor het behouden van onafhankelijke media. “Het is symboolpolitiek,” stelt hij. De suggestie om NPO 3 op te heffen noemt hij zelfs “ridicule”.
Het bovenal van de politiek is een punt dat meer aandacht verdient. Wat gebeurt er eigenlijk als er gesneden wordt in de publieke middelen? Wat betekent dit voor onze sport en cultuur? Connector van de NPO of niet, het lijkt erop dat er meer stemmen opgaan binnen het politieke spectrum die om de toekomst van de NPO vragen.
De toekomst van de NPO
Nu NPO-bestuursvoorzitter Frederieke Leeflang ook al bevestigt dat bezuinigingen “zeker” invloed hebben op het aantal lineaire zenders, hoe gaat de publieke omroep dan deze hobbel nemen? “We moeten echt gaan kijken naar wat gezamenlijk mogelijk is,” zei ze op de seizoenspresentatie van de NPO.
Het idee dat de sluiting van NPO 3 meer dan alleen een symbolische waarde heeft, wordt krachtiger. Het zou niet alleen marktaandeel kosten, maar ook de inkomsten die de NPO haalt uit de Ster-reclame. Zo’n beslissing over de toekomst van de zender kan gevolgen hebben voor de onderhandelingspositie van de NPO bij kabelmaatschappijen.
De woorden van Zimmerman zijn provocerend. Hij deelt dat je nooit zomaar een zender moet opheffen, simpelweg omdat het economisch niet uit zou kunnen. “Een zender in de lucht houden kost niets,” verklaart hij. Dit soort punten verdient serieuze overweging.
Zimmerman’s kritieken zijn niet zonder nuance. Er moet naar de toekomst gekeken worden. Met de verschuiving naar online content is er ruimte voor discussie over de rol van traditionele zenders en hoe deze zich verhouden tot de nieuwe media.
Zo blijft de publieke omroep een speelbal van politieke besluiten en economische overwegingen. De toekomst van het Nederlandse voetbal ligt dan ook in meerdere handen. Gaat de Eredivisie eindelijk de deur uit bij de NPO? Of blijft de liefde bestaan, ondanks de aanhoudende druk van de politieke arena? Wat de uitkomst ook zal zijn, één ding is zeker: het debat is nog lang niet voorbij.