Brian Priske maakt zich zorgen. De coach van Feyenoord gaf begin dit seizoen de voorkeur aan een 3-4-3-formatie. Nu, na enkele teleurstellende wedstrijden, blijkt dat een fout te zijn geweest. De resultaten zijn niet wat de supporters hadden gehoopt. Slechts twee overwinningen in zes wedstrijden. En dat terwijl vier duels eindigden in een gelijkspel.
Priske blikt terug op zijn keuze en geeft eerlijk toe: “Met de kennis van nu had ik dat niet moeten doen.” Hij lijkt te twijfelen aan zijn aanpak en dat kan gevaarlijk zijn voor zijn positie. Feyenoord heeft namelijk behoefte aan stabiliteit en resultaat. In die context roert Priske op een interessante manier een thema aan waarmee hij de diepte in gaat.
Een te snelle verandering
De Deense trainer stelde in het begin van het seizoen dat de rol van de bestaande speelstijl onder Arne Slot gemoderniseerd moest worden. Maar de timing was gewoonweg verkeerd. De overstap naar 3-4-3 kostte te veel tijd en energie. Een investering die in de praktijk niet de vruchten kon afwerpen die Priske had gehoopt. “Die tijd komen we nu tekort,” zegt hij.
Het is pittig voor een trainer als je zo openlijk toegeeft dat een beslissing verkeerd is. Dat zou kunnen leiden tot twijfels bij zowel spelers als supporters. En die twijfels zijn al terug te zien in de resultaten. Het team heeft nog niet het vertrouwen kunnen opbouwen dat nodig is om een seizoen te stoten tegen de top van de Eredivisie.
Onzekerheid binnen de selectie
Priske weet dat onzekerheid in de selectie ook een rol speelt. Nadat spelers als Wieffer en Minteh vertrokken, verwachtte hij meer beweging in de groep. Met de gedachte dat net die veranderingen een kans zouden bieden voor een frisse start. Maar het vertrek van Lutsharel Geertruida kwam te laat, en belangrijke spelers als Dávid Hancko en Santiago Giménez bleven zonder reden.
Dit leidt tot een kritische reflectie van Priske. “Dan moet je als trainer kijken waar spelers zich het meest senang voelen,” zegt hij. Toch durft hij te verklaren dat hij nog steeds gelooft in de mogelijkheden van 3-4-3, vooral na het zien van de tweede helft tegen Bayer Leverkusen. De hoop is dat de tweede helft van dat duel als springplank kan dienen voor betere prestaties.
Flexibiliteit als speerpunt
Flexibiliteit lijkt een kernwaarde voor Priske te zijn. “De weg naar succes is nooit rechttoe rechtaan,” zei hij onlangs. Dit is geen populaire uitspraak in het voetbal, waar velen vasthouden aan vaste formats en processen. Hij maakte wijzigingen in zijn aanpak, zoals de afschaffing van de huddle. “Supporters accepteerden dit niet en floten ons uit,” zegt hij.
Het is een gedurfde zet van een hoofdtrainer. Hij begrijpt dat hij de leiding moet nemen en de groepsdynamiek moet bewaken. De huddle dreigde spanning te creëren tussen de spelers, staf en fans. “Als dat het geval is, is het beter om flexibel te zijn,” aldus Priske. Maar hij waarschuwt dat dat niet ten koste mag gaan van zijn filosofie en principes.
Die combinatie van flexibiliteit en standvastigheid kan de sleutel zijn tot succes. Het is de uitdaging voor Priske om het juiste evenwicht te vinden. Zeker nu Feyenoord onder druk staat van fans en media. De tijd zal leren of deze veranderingskuur de ploeg naar de overwinning kan leiden.
Voetbalsupporters zijn ongeduldig en dat is misschien wel de grootste uitdaging voor de coach van Feyenoord. De bal ligt in zijn veld. Kiezen voor daadkracht of de weg van strategie? De komende weken zullen bepalen of die 3-4-3 werkelijk de toekomst van Feyenoord is of dat het tijd is om terug te keren naar de basis.