Wim Kieft snapt er niets van. Waarom besloot de trainer van Ajax, Francesco Farioli, om Wout Weghorst te wisselen tijdens de cruciale wedstrijd afgelopen zondag? De spits had een geweldige avond met twee doelpunten, maar kreeg toch zijn afscheid na slechts 68 minuten. Kieft, als voormalig speler en analist, juicht dit besluit niet toe en vindt het ronduit opmerkelijk.
Weghorst gromde terwijl hij het veld verliet. Het was overduidelijk dat hij het niet eens was met de wissel. “Ik begrijp het niet, maar het is zijn keuze en filosofie,” zei de Oranje-international na de wedstrijd tegen ESPN. Een spits wil gewoon negentig minuten knallen. Wie kan dat toch niet begrijpen?
Controversiële beslissing van Farioli
Farioli’s beslissing om Weghorst te wisselen roept vragen op. De spits was in topvorm en had twee keer gescoord. Farioli kiest mogelijk voor een tactisch plan, maar ja, om zo’n onmiskenbaar succesvolle spits te vervangen? De keuze lijkt onlogisch. Kieft onderstreept die frustratie: “Als je als spits twee goals maakt, is je vertrouwen onbetaalbaar.”
Natuurlijk, als trainer heb je je strategie. Maar Kieft vraagt zich af: “Wat dacht Farioli toen hij Weghorst naar de kant haalde?” Soms moet je als trainer ook de feel van de wedstrijd aanvoelen. Een spits die scoort, brengt gevaar. Elke minuut dat hij speelt, kan hij weer scoren. Fris de strijd aan en laat je doelpuntenmaker staan!
Weghorst zijn reactie geeft ook interessante inzichten over de dynamiek in het team. De discussie over wissels is niet nieuw in de voetbalwereld. Het gebeurt vaak dat sterke spelers aan de kant moeten. Het is niks nieuws, maar deze wissel doet wel even pijn.
De bal aan Weghorst
Kieft zegt dat Weghorst kracht moet tonen. Hij moet Farioli een duidelijk signaal geven. Eens een spits, altijd een spits. Als je scoort, wil je de bal blijven hebben. “Ik hoop dat hij zegt: ‘Nee, flikker op’ als de trainer wil dat hij de bank opzoekt,” aldus Kieft. Het lijkt een spreekwoordelijke vuist naar de beslissing van de coach.
De rol van een spits is essentieel. Ze zijn dol op het scoren en het creëren van kansen. Bij een wissel zonder duidelijke reden kan frustratie ontstaan. Grote clubacties draaien maar al te vaak om blunders van de trainer. Farioli zou er goed aan doen om naar de spelers te luisteren. Zeker als de speler in kwestie laat zien dat hij in vorm is.
Het belang van communicatie
De wissel roept ook vragen op over de communicatie binnen de club. Wat zijn de afspraken tussen de trainer en zijn spelers? Is Farioli echt bereid om risico’s te nemen door iemand te wisselen die in zijn element is? Dit zijn vragen die belangrijk zijn voor de toekomst van Ajax.
Weghorst heeft zijn waarde bewezen en zal in de toekomst moeten blijven presteren. Dit debat is niet alleen belangrijk voor Weghorst, maar ook voor andere spelers. Ajax heeft vele troeven, maar trainers hebben de verantwoordelijkheid om deze troeven te benutten. Elke beslissing wordt bekeken, en elke wissel wordt onder de loep genomen.
Het is een boeiend onderwerp dat de gemoederen bezig zal houden. Wout Weghorst is een spits die weet wat hij kan. Francesco Farioli moet zorgen dat hij dat niet vergeet. De confrontatie tussen speler en trainer kan soms leiden tot mooie dingen. Maar het zou ook kunnen betekenen dat de toekomst van sommige spelers in het geding komt.
We blijven benieuwd naar de volgende stappen in deze spelers-trainer relatie. Voelt Weghorst zich gesteund of juist niet? Kunnen deze keuzes de competitie indelen? Bij Ajax draait alles om winnen en dat begint met de juiste keuzes in de lineup.