René van der Gijp heeft zijn controversiële mening gedeeld over de vermeende racistische incidenten die zijn voorgevallen bij de wedstrijd tussen FC Twente en Lazio. De oud-rechtsbuiten vindt dat de geluiden, waarover wordt gesproken, geen racisme zijn. Deze opmerkelijke uitspraak zorgt voor flinke opschudding bij zijn collega’s Wilfred Genee en Hélène Hendriks, die het absoluut niet met hem eens zijn.
De beschuldigingen van racisme
Tijdens de Europa League-thuiswedstrijd tussen FC Twente en Lazio, die eindigde in een 0-2 nederlaag voor Twente, zorgde een incident voor onrust. Aanvaller Loum Tchaouna van Lazio maakte tijdens zijn wissel in de 89ste minuut duidelijk dat hij zich gekwetst voelde door geluiden van de tribune. Hendriks, die als presentatrice bij de wedstrijd aanwezig was, ontdekte dat de speler zichtbaar van streek was. “Je zag het aan alles”, zei ze in het programma ‘Vandaag Inside’.
De UEFA en FC Twente zijn inmiddels een onderzoek gestart naar de zaak. De reacties zijn verdeeld. Van der Gijp vraagt zich af of het écht racisme is. Hij verwijst naar discussies met Ruud Gullit en stelt dat het in wezen gaat om het kwetsen van een ander. “Maar racisme, racisme, racisme…”, zo zegt hij schouderophalend.
Heftige reacties van Genee en Hendriks
Hélène Hendriks reageert fel op de opmerking van Van der Gijp. “Ik vind dit heel erg racisme.” Ook Genee is verbijsterd over de ongefundeerde redenering van zijn collega. “Het is een vreemde redenering om te zeggen dat dit geen racisme is”, aldus Genee. Hij benadrukt dat het doel van racisme is mensen te laten voelen dat ze niet in orde zijn.
Van der Gijp houdt vol dat het om kwetsen gaat, niet per se racisme. Genee’s tegenreactie is duidelijk: “Maar dat is toch de basis van racisme?” Dit benadrukt de grote kloof in hun opvattingen over wat racisme inhoudt.
Een cultuur van balorigheid?
Johan Derksen, ook aan tafel, voegt een andere dimensie toe aan de discussie. Volgens hem is het ook een kwestie van balorigheid. “Mensen willen scoren tussen andere supporters. Kijk mij eens”, zegt Derksen. Hij gelooft dat als er 25.000 mensen in het stadion zijn, er altijd een paar zijn die de grens opzoeken.
De meningen over dit onderwerp lopen flink uiteen. Is dit slechts een incident van ongepast gedrag of een diepgeworteld probleem van racisme in het voetbal? De discussie gaat verder, en mogelijk zal deze niet snel verstommen.
De argumenten van Van der Gijp hebben namelijk weer de nodige stof tot nadenken gegeven. Dit terwijl Hendriks en Genee zich inzetten om het belang van bewustzijn rondom racisme in het voetbal te onderstrepen. Het onderzoek van de UEFA en FC Twente is een kans om de zaak verder bloot te leggen en om hard op te treden tegen elke vorm van racisme.
Voetbal is een passie die mensen samenbrengt, maar helaas zijn er altijd schaduwkanten. De kracht van racisme moet bestreden worden. Het is nu aan de organisaties om te laten zien dat ze klaar zijn om te straffen. De reacties van zowel fans als experts zetten de gemoederen hoog.
Zal deze situatie leiden tot een nieuw bewustzijn binnen het voetbal, of blijven de geluiden enkel het gelul van enkele supporters? Het is aan de betrokken partijen om een klare lijn te trekken. Of dat gaat gebeuren? We wachten af. Met de ontwikkelingen rond dit incident in het achterhoofd, wordt het steeds duidelijker dat dit onderwerp meer aandacht behoeft dan ooit.