NAVO-topman Mark Rutte heeft de noodklok geluid over de defensie-uitgaven in Europa. Het is tijd dat de landen zich realiseren dat we ons in een onzekere tijd bevinden. De wereld is veranderd en dat vraagt om actie.
Haal meer uit je defensie!
Rutte verwijst naar de Koude Oorlog als een referentiepunt. In die tijd gaven de Europeanen veel meer dan 3 procent van hun bruto binnenlands product (bbp) uit aan defensie. Hij stelt dat de huidige gevaren voor onze vrijheid en veiligheid even groot, zo niet groter zijn. Het is een heldere boodschap, die onderstreept wat velen al dachten: we zijn simpelweg niet goed genoeg voorbereid op wat ons te wachten staat.
Tien jaar geleden maakten de NAVO-landen onder druk van de VS de afspraak om minimaal 2 procent van hun bbp aan defensie uit te geven. Maar Rutte laat weten dat dit onvoldoende is. “We hebben meer nodig dan die 2 procent”, zegt hij. Hij roept landen op om hun defensiebudgetten te verhogen. De NAVO moet sterker worden om de volgende grote oorlog te voorkomen, vooral nu internationale spanningen toenemen.
Europeanen, tijd om te investeren!
Rutte benadrukt dat 23 van de 32 NAVO-landen nu voldoen aan de 2 procent norm. Nederland behoort tot deze landen, en nu wil de Tweede Kamer deze norm ook wettelijk verankeren. De boodschap is duidelijk: het is tijd om te investeren in onze veiligheid. Maar kan iedereen dit aan? Critici wijzen op de ontstane problemen. De Europese economieën zijn kwetsbaar. Versnelling van de defensie-uitgaven kan schadelijk zijn.
Bovendien is er niet genoeg personeel en materieel beschikbaar om de extra middelen efficiënt uit te geven. Rutte roept de Europese burgers op om druk uit te oefenen op hun politici. Dit onderwerp moet centraal staan in de politieke agenda. Want laten we eerlijk zijn, de wereld is momenteel allesbehalve vredig.
De druk van de Verenigde Staten
De onlangs gekozen Amerikaanse president, Donald Trump, heeft Europese bondgenoten gewaarschuwd. Steeds minder kan men rekenen op de Amerikaanse beschermheer. Trumps boodschap was ongezouten: investeer meer in defensie of verwacht geen steun. Dit dwingt Europese landen om wakker te worden.
Maar hier begint de ellende. Spanje en Italië zijn nog ver verwijderd van de afgesproken 2 procent. Wat te denken van een verhoogd doel van 3 procent in 2030? Dit is een hele grote stap, en niet voor iedere Europese economie een haalbare kaart. De angst bestaat dat een dwingende verhoging van defensie-uitgaven een negatief effect heeft op de economieën die al in de problemen zitten.
Toch zijn er voordelen aan het verhogen van het budget. De Europese defensie-industrie kan profiteren van de extra investeringen. Het kan zorgen voor nieuwe banen en technologische ontwikkelingen. Maar eerst moet er een breder beleid komen dat deze voordelen realiseert.
Rutte’s boodschap is helder en urgent. Europacratie moet zich aan de omstandigheden aanpassen. Nu is het moment om proactief tussen te komen. Er is geen tijd meer voor uitstel. Het is tijd voor actie, en de Europese landen moeten hun strategie herzien. De vraag is nu: wie durft er de eerste stappen te zetten?